Д-р Петър Марков обясни по какво се различават трите ваксини срещу COVID-19

„Ваксинацията е началото на края на пандемията. Това е едно много знаково събитие”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в лондонското училище по тропическа медицина. По думите му веднага щом му предложат да се ваксинира, той ще го направи.

„За всеки човек е важно преди да вземе решение, свързано със здравето му, да се информира. Информационната кампания за ваксините е изключително важна в този момент", смята епидемиологът.

Симидчиев: Нямам странични ефекти след ваксинацията

И обясни какви са разликите между различните ваксини. „Ваксината на AstraZeneca/Oxford е малко по-различна от тази на Moderna и Phizer. Тя е векторна, логистиката й е по-проста. Не се изисква да се държи на толкова ниска температура. РНК ваксината е по-проста и по-щадяща като технология”, коментира Марков.

Как ще протече проучването, проследяващо ефективността на ваксината

По думите му в Китай овладяха пандемията чрез изключително строги мерки, съчетани с масово тестване. „Това е силно тоталитарна държава. Там могат да ограничават движението на хората по начин, по който ние не бихме могли. Разбира се, това в епидемична ситуация, е много полезно”, поясни той.  

Целия разговор гледайте във видеото

Създаваме система за проследяване на нежелани реакции при ваксините

Oще градове започват имунизация срещу COVID-19

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.