Проф. Ангелов обяви, че има отчетлив резултат от въведените мерки

Вече се създава организация за стартиране и на втората фаза от ваксинацията. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на работно заседание с членове на правителството. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, сред които педагози и служители във ферми за норки. Общините вече събират списъците със съгласие.

Ваксинацията у нас продължава с пълна сила

По-малко новозаразени и спад на хоспитализираните отчете здравният министър.

„Ситуацията в страната се подобрява, като отчитаме траен резултат от въведените мерки. Към днес заболеваемостта е 180 на 100 000 души”, посочи проф. Костадин Ангелов.

Вече е в ход подготовката на втората фаза от ваксинационната кампания. Ще бъдат имунизирани близо 26 000 души.

„Със социалното министерство правим организация и сме готови да започнем ваксинация в домовете за възрастни хора”, добави министърът на здравеопазването.

Д-р Николай Брънзалов от Националния ваксинационен щаб посъветва хората с тежки алергии да бъдат особено внимателни.

„Тези,които са проявявали бурни алергични реакции от различни алергени, трябва да бъдат консултирани от специалист и да се обмисли дали да бъде поставена ваксината при тях”, коментира той.

Брънзалов: Дори преболедувалите COVID-19 трябва да се ваксинират

По спорната тема дали преболедувалите трябва да се ваксинират, д-р Брънзалов е категоричен: „Дори хора, които са прекарали инфекцията, са образували антитела, но те не са на достатъчно високо ниво, колкото осигурява ваксината. Затова трябва да се проследи”, смята той.

Именно тези аргументи карат клиничния фармацевт Любомир Кунторов да се ваксинира, въпреки че е прекарал вируса.

„6-7 седмици по-късно продължавам да усещам задух. Това е доста сериозно заболяване, не е само респираторно”, каза Кунторов.

Любомир живее във Великобритания и работи в COVID отделение. „Говорихме си с докторите и нагласите са, че всички ще се ваксинираме”, поясни той.

Въпреки че въпросът колко дълготраен имунитет осигурява ваксината остава неясен, д-р Брънзалов е категоричен, че само с масова ваксинация ще се сложи край на пандемията.

„Ваксинираният не заразява и не се разболява. На нас не ни трябват излекувани хора - на нас ни трябват здрави”, категоричен е Любомир.

Доставят още 20 хиляди ваксини на 4 януари

Втората фаза от ваксинационната кампания ще започне още този месец. Приоритетните групи ще бъдат имунизирани със следващата доставка. Тя се очаква след 4 януари и ще включва около 25 000 дози. В средата на месеца се очакват още 35 000 дози.

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че ако продължава да се следи внимателно ситуацията и се реагира гъвкаво, страната ни ще преодолее пандемията и ще стане ясно, че България е успяла да управлява най-добре кризата, засегнала целия свят.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.