Експертът вече е имунизиран и се чувства добре след поставянето на медикамента

“Ваксинирането мина безпроблемно. Не почувствах никаква болка при поставянето на медикамента. Нямаше и странични реакции. Чувствам се нормално”. Това заяви в студиото на „Събуди се” заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По думите му сега му предстои реимунизация след 21 дни. „Всички лекарства, които минават през Европейската комисия по лекарствата, са одобрени и тествани за прилагане върху пациентите. Всички пациенти, които имат прояви на алергични реакции би било добре да се направи един медикаментозен чадър дни преди и дни след поставяне на ваксината. При по-тежките случаи на алергии трябва да се консултират с лекар”, категоричен е медикът.

България вече е на 24-то място по заболеваемост от COVID-19 в ЕС

Хората, които са прекарали COVID-19 са образували антитела, но те не са на достатъчно високо ниво, отколкото при поставяне на ваксина. „Тази ваксина се поставя за пръв път на човешката популация и се надявам да се намерят отговорите, които да задоволяват всички нас. Най-приятният отговор ще е, че да, ще ликвидираме коронавируса в световен мащаб”, посочи д-р Брънзалов.

 

 

И въпреки че въпросът колко дълготраен имунитет осигурява ваксината остава неясен, медикът е категоричен, че само с масова ваксинация ще се сложи край на епидемията. "Ваксинираният не заразява и не се разболява. На нас не ни трябват излекувани хора - на нас ни трябват здрави хора", категоричен е той. 

Д-р Брънзалов отчете и една негативна тенденция - масово хората не желаят да се тестват за COVID-19. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.