Това алармираха здравните власти в редица държави по света, като се оплакаха от административни пречки

Ваксинирането срещу коронавируса върви много бавно, а много ваксини остават неизползвани. Това алармираха здравните власти в редица държави по света, като се оплакаха от административни пречки.

Най-голям брой неизползвани ваксини има в Съединените щати. Там са доставени 15 милиона дози. По-малко от 5 милиона са били поставени.

А абсолютен първенец в забавянето на процеса е Франция. В първите 6 дни след началото на ваксинацията, бяха имунизирани 516 души.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Ваксинирането в Съединените щати започна с телевизионни излъчвания на първите имунизирани и речи на политици и известни личности. Бяха направени дори центрове като този в Луивил, където хората минават с автомобилите си и получват ваксина. Но реалността се оказа по-различна от телевизионните предавания. 

ИЗМАМНИ СХЕМИ: Обещават включване в таен списък за ранен достъп до ваксината

Експертите казват, че нежеланието на някои хора да се ваксинират, както и разпространяването на конспиративни теории, че препаратите не са безопасни, също се отразяват. Но в голямата си част забавянето е резултат от лошата организация. Ваксините се разпределят в болници из 50-те щата. На различните места се оказват различно подготвени да започнат масова ваксинация. Стигна се до там, че губернаторите на Ню Йорк и Флорида обявиха, че ще налагат санкции на болниците, които получават доставки, но не провеждат ваксиниране.

Бавното ваксиниране изглежда още по-голям проблем на фона на бума на заразяване с коронавирус в Съединените щати. В някои щати започнаха да приемат пациенти в полеви болници, защото всички легла са заети. Изминалата седмица беше най-смъртоносната от началото на пандемията. Починаха 18 400 души, с което общият брой на смъртните случаи надхвърли 350 хиляди.

Темпото на ваксиниране ще вдигат и във Франция. Страната е на опашката по брой на имунизирани, въпреки че е сред най-засегнатите от пандемията. От днес започнаха да слагат ваксини на пожарникари и персонални асистенти на болни хора.

Снощи президента Макрон повика на среща премиера и здравния министър, за да обсъждат какво забавя ваксинирането и как да се реши проблема. Министърът посети няколко болници, за да види как се ваксинира медицинския персонал, който трябва да е приоритетен. Беше обявено, че броят на центровете за ваксинация ще се увеличи от 27 на повече от 100, за да се забърза процеса.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.