Устройството, което служи за дезинфекция, било дарено от родител

Четири деца са с кожни изгаряния, след излагане на UV лампа в клас. Учениците са в 3-ти клас, в училище в село Бистрица. Лампата била дарена от родител вчера, след като децата от началния курс отново се върнаха в клас. Такъв тип уреди се използват за дезинфекция. Опитът да се опази здравето на децата обаче доведе до изгаряния.

ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ И ГРАДИНА: Най-малките се връщат при строги мерки

Две от децата, които са били на първия чин, най-близо до лампата, са и с най-сериозни поражения. Вчера след училище те са били със силна болка в главата и очите. Другите две са пострадали по-леко, но са на медикаменти.  А самата UV лампа, според ръководството на училището, е била включена само около час в стаята. Според част от децата – в продължение на часове. Директорът се извини пред NOVA за случилото се, а родители се колебаят чия точно е вината.  За историята получихме сигнал в „Моята новина”.

За сина на Гергин Станиславов първият учебен ден след дългата пауза бил изпълнен с еуфория.

„Прибра се в доста добро настроение, радостен. Вечерта след 23,30 часа се събуди, необичайно за мен, плачейки мъжки сълзи. Не можеше да си отвори очите, доста зачервен в лицето, съответно с изгаряния на кожата, изгаряне на очите, оттам възпаление, болки”, споделя бащата на пострадалото дете.

Може ли специална лампа да унищожи коронавируса в устната кухина?

Заедно със съпругата му започнали да търсят отговор защо детето се чувства зле в групата, с която общуват с останалите родители от класа.

„Беше написано, че през целия ден е била поставена UV лампа, кварцова предполагам, и през всичките учебни занятия тя работела”, каза Гергин.

Други две деца са с по-сериозни поражения, защото са били по-близо нея. Като синът на Мария Мирчева. От ръководството на училището поднесоха извинения на родителите за случилото се.

„Вчерашния ден , знаете, беше първият работен ден за новата учебна година, първия учебен ден за децата от доста време насам. И под влияние на тази еуфория не сме обърнали достатъчно внимание, за което пък се извинявам”, заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ „Христо Ботев” в село Бистрица

Според нея лампата е се е озовала в класната стая, след като майка на едно от децата я дарила, без да уведоми ръководството.

С какво можем да предпазим дома и офиса от вируси

„Имало е учители, разпечатано е кашончето с лампата след 4-тия час, според докладите, които ми предоставиха учителите, които са влизали в тези часове. Просто явно учителят не е бил запознат с действието на това устройство и не е обърнал внимание, че лампата остава включена”, обясни Нешева.

На този етап наказания няма да бъдат налагани. Учителят на децата е бил за първи път с тях, след като предишната им класна е напуснала от страх да не се зарази с вируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.