Сроковете за имунизации може и да не бъдат спазени, смятат експерти

Сроковете за ваксинации може и да не бъдат спазени. Това опасение изрази в ефира на NOVA проф. Андрей Чорбанов. Причината е, че никога у нас не е имало такава масова ваксинация.

Според първоначалния план до юли България ще получи 1 млн. ваксини на Pfizer и 500 000 на „Модерна”. Това означава, че с тези количества ще могат да се имунизират 750 000 души.

„Това е, което сме сигурни, че ще получим. Много напреднала е регистрацията и приемането на „Астра Зенека”, от която имаме заявени много големи количества”, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

С одобрението и на третата ваксина, имунизираните българи биха скочили двойно.

„Може да поръчваме повече, ако плащаме повече. Това,което засега сме поръчали, мисля, че е достатъчно - даже е малко повече”, добави Кантарджиев.

Кантарджиев: В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани

От здравното министерство правят уточнението, че в планираните количества ваксини и дати на доставки може да има промени. За това предупреждава и имунологът проф. Андрей Чорбанов.

„Производителите не могат да смогнат доставките. Не само Израел, но и много арабски държави закупиха приоритетно ваксините. Който предлага  най-височка цена за него има първо”, уточни проф. Андрей Чорбанов.

Проф. Чорбанов: Ваксините пристигат с приоритет за тези, които са платили най-много за тях

Въпреки обнадеждаващите данни за спад на заболеваемостта проф. Кантарджиев не смята,че мерките трябва да се разхлабват.

„Сега случаите са по-леки, благодарение на факта, че повечето хора, разумните, носят маска и дори и да се заразиш се заразяваш с по-малко количество вирус”, отбеляза директорът на НЦЗПБ.

Ангелов: Очакваме 4,5 милиона ваксини от AstraZeneca (ВИДЕО)

Според проф.Чорбанов ограниченията пречат на изграждането на колективен имунитет. „Свидетели сме как държавите с най-тежък локдаун в момента удрят рекордите по позитивни случаи”, коментира той.

Скоро ще стане ясно и дали у нас вече циркулира новият щам на коронавируса. Анализът ще бъде направен в Националния център по заразни и паразитни болести в средата на месеца.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.