Инцидентът стана в първия ден на новата година

В първия ден на новата година при пожар в къща във Велико Търново  две жени пострадаха тежко. Други двама обитатели – 37-годишен мъж и 8-годишния му син се спасиха като по чудо от пламъците. Оказва се, че прокуратурата разследва умишлен палеж, като сред заподозрените е и мъжът,  живял в къщата. Той е наркозависим и осъждан за кражби.

Момче на 8 години се явява основен свидетел на случай, който е колкото криминален, толкова и социален. В 3 часа през нощта лумват пламъци в дома на Емил Асенов и майка му Фани Ангелова. В къщата са още приятелката на Емил и 8-годишният му син от първия брак. 73-годишната Фани и другата жена обгарят тежко. Всички доказателства сочат умишлен палеж.

Дете пострада заради необезопасени железа в училищен двор

„Нищо не казват. И той, и сестра ми. Тя е в шок. Има болки много. И тя не помни, какво е станало. Тя е с протеза. С един крак. Тя се е спънала и паднала и момчета от махалата я изкарали. И тя щеше да изгори”, спомня си Адрияна Аргирова,  роднина на Емил Асенов

Като роднина, Адрияна Аргирова разказва от името на потърпевшите. Сега, тя се грижи за 8-годишното момче. Като човек, държащ родителските права, 68-годишната жена ни разрешава да говорим с детето.  

„Изгоряха ми учебниците. Ще ми пратят пари. Изгоряха ми домашните. Госпожата ще ми ги даде”, разказва детето.

Спецполицаи прекъснаха сделка с незаконно оръжие във Велико Търново

Освен момчето невредим е и баща му – 37-годишният Емил Асенов, който е и сред заподозрените за палежа. Осъждан е за грабежи, лежал е една година в затвора. Регистрираните кражби при опасен рецидив са общо шест. Емил е наркозависим. Лекува се в местната психиатрия с метадон. Откриваме го там, но по телефона.

„Искам да кажа, че никога не бих подпалил къщата си на Нова година. Не бих постъпил така. Никога”, твърди Емил Асенов.

Въпрос: Какво помните от нощта на пожара?

Емил Асенов: Нищо не помня. Просто, помня, че  бившата ми взе нещо и се ядоса, че отидох при друга бивша… За жени става въпрос.

Въпрос: И тя запали къщата?

Емил Асенов: Да!

Емил Асенов обвинява приятелката си за пожара, но за жалост тя не може да се защити. Към този момент е в тежко състояние в русенската клиника по изгаряния и не е контактна. Комбинирането на метадон и алкохол е изключително опасно според психиатрите, които се грижат за Емил Асенов.

Две жени пострадаха тежко при пожар във Велико Търново

„Той е на най-ниската доза метадон. Това е – комбинация с алкохол, марихуана, метаамфетамини, амфетамин. Там се получават грешките и се стига до неприятни ситуации”, категоричен е  психиатърът д-р Крум Йорданов , който ръководи метадонова програма.

А социалните служби не са притеснени. „Към настоящия момент грижите са адекватни и не съществува риск за детето. Ще продължим с наблюдение над детето и ще подкрепим семейството с всички възможни средства, с които разполага дирекцията”, заяви  Мариета Гъркова, началник-отдел „Закрила на детето” – Велико Търново.

Момчето е втори клас. От две седмици не ходи на училище.

Подробностите гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.