Това заяви преподавателят от Медицинския университет в София

Опасната версия на коронавируса настъпва в света, а вече е регистрирана и в България. Дали имунизация ще ни предпази и от него науката все още няма еднозначен отговор.

„Това, което преживяхме в последната година, ни дава ясни основания да разберем, че COVID-19 не е като грипа. Нямаме данни за това дали ще живеем с него и ще се появява постоянно. Много е малко времето, в което наблюдаваме тази нова болест”, обясни водещият специалист по алергология и вътрешни болести и преподавател в Медицинския университет в София проф. Георги Христов.

Какво предстои у нас, след като откриха новата версия на COVID-19

Според него всички белези насочвали към посоката, че няма да излезем от състоянието, в което сме. Затова съществувала нуждата от ваксини и е важно да разберем какви възможности те дават.

Той посочи, че разликата в състоянието на хората след поставянето на доза от ваксината се дължи на индивидуалните качества и особености на организма.

„Двама души - едната колега, над 70 години, се притесняваше, че може да има проблеми с алергични реакции. Първата доза я е изкарала съвсем спокойно. След втората - 24 часа е имала грипоподобна симптоматика, леко изкарана. Друг колега спомена, че след втората доза е имал оплаквания като при грип”, добави проф. Христов.

Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина, призната от ЕС

Всичко това обаче, той заяви, че е известно и очаквано. Според него няма нищо странно в случаите.

„Идеята на хората и тяхната представа, че РНК-ваксините, с които сега ни имунизират, са разработени в една година е доста измамна. Всъщност, платформата за ваксинални препарати, основана на РНК-технологията, е от 1990 г.”, разясни алергологът.

Случващото се през последната година, по думите му, е върхът на един айсберг. „Опитът на човечеството, опитът на научната мисъл в тази област е твърде голям”.

„Чрез спринцовка, ние въвеждаме в нашия организъм изкуствено създадена молекула РНК. Тя по никакъв начин не достига до ядрото. Страховете на хората за промяна на тяхната генетична информация или по някакъв начин чипиране са неоснователни”, категоричен беше специалистът.

Разследват ЕК заради поверителността на договорите за ваксини срещу COVID-19

Той коментира и починалите възрастни хора в Норвегия след ваксиниране. Според него сведенията, които са получени за алергични реакции и тези за смъртни случаи в началото, не са били добре проверени и описани.  

„Норвежците описват случаите и установяват, че връзката между смъртните случаи и слагането на ваксината е изключително слаба и не може да се допуска подобно нещо. Това се съобщава почти веднага след информацията за смъртните случаи”, добави професорът.

Като извод той посочи: „Не вярвайте на всяко сведение, което се появява, ако не е проверено и не е доказано, че качеството му е високо и заслужаващо доверие. С времето и опита, който натрупваме, нещата се променят и научаваме все повече”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.