ЕС обяви, че ще накара компаниите да спазват договорите за доставка на медикаменти

Италия ще съди компаниите Pfizer и AstraZeneca, заради забавянето на ваксините срещу коронавируса. От рим казаха, че искат да упражнят натиск и върху брюксел, откъдето минават поръчките. През миналата седмица и двете компании казаха, че няма да доставят толкова, колкото са обещали.

Италия не търси финансова компенсация за забавянето. Искът срещу компаниите производители има за цел те да бъдат притиснати да доставят планираните количества.

„Това е договор между Европа, Pfizer и AstraZeneca, който те не спазват. Затова ще си потърсим правата. Не искаме програмата за ваксинация да изостава”, заяви Луиджи Ди Майо - министър на външните работи на Италия.

Русия и Турция спазариха 1 млн. дози COVID-ваксини годишно

Той иска да бъдат активирани и всички дипломатически и търговски канали в Европейския съюз.

„Председателят Фон дер Лайен говори днес с директора на AstraZeneca по телефона. Тя го извести, че очаква компанията да достави количествата, записани в споразумението за закупуване”, каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

От фармацевтичните компании казват, че работят на пълни обороти. „Не трябва да забравяме какво се опитваме да направим - да разработим няколко ваксини, в рамките на една година. И след това да започнем производство на милиарди дози. При условие, че дори най-големият производител има общ капацитет от 1 милиард годишно за всички свои ваксини. Това е огромна задача”, заяви Паскал Сорио - изпълнителен директор на AstraZeneca.

 

 

Междувременно Съединените щати въвеждат забрана за пътуване от Южна Африка. Причината е регистрираната в африканската страна мутация на коронавируса. Връщат се и ограниченията за пътуване от Бразилия и Великобритания, отново заради мутации на заразата.

В Нидерландия пък обявиха, че арестуваните в безредиците в неделя са повече от 160. След въвеждането на вечерен час в Амстердам и Айндховен имаше протести срещу карантинните мерки, които прераснаха в масови сбивания с полицията. Бяха подпалени автомобили, изпочупени витрини и спирки и разграбени супермаркети.

„Човек се чуди какво ги е прихванало. Това няма нищо общо със свободата и нарушени права. Става дума за криминално поведение и ще го третираме като такова”, заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Властите казаха, че много от арестуваните са тийнейджъри, които не са засегнати от локдауна, а просто хулиганстват.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.