Личните лекари призовават ваксинирането на пациентите да се вписва само на едно място

Личните лекари са готови да се заемат с масовото ваксиниране, но призовават имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на 5, както е прието сега. Според джипитата в България е напълно възможно да се ваксинират от 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест.

„Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети. Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Много е важно да се намали поне на половина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места - в амбулаторния лист,  в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни в ефира на "Здравей, България" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.  Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния регистър.

Moderna: Ваксината ни пази от новите щамове на COVID-19

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз  нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, поясни Миндов.

Нова доставка на ваксини в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лекарят обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно”, посочи още д-р Миндов.  

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.