Тя е от препарата на Pfizer/BioNTech и съдържа над 14 хиляди дози

Рано тази сутрин у нас пристигна четвъртата пратка ваксини на Pfizer/BioNTech. Доставката включва малко над 14 000 дози и с нея се компенсират намалените наполовина количества от миналата седмица.  

След пристигането на новата пратка за България, шефът на лекарствената агенция увери, че забавянето на доставките няма да попречи на масовата имунизация. 

 

През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

 

 

Последните доставки от ваксината на Pfizer пристигнаха в по-малко количество от заявеното. Причината - реорганизация на дейността на компанията, която доведе до масово забавяне на пратките в цяла Европа.

Проблемът с доставките на ваксините на Pfizer е преодолян, категорични са от ИАЛ.

"Тези дози компенсират количеството, което не пристигна миналата седмица. Очаква се и през следващия месец да има компенсация от около 2300 дози. Имаме информация, че през февруари ще получим 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди. За март бройката не е окончателна и може да бъде по-голяма", заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

 

 

Новите дози от ваксината на Moderna ще пристигнат към края на седмицата. Те ще бъдат 3600 дози, добави Кирилов.

„Очакваме решението на Евроагенцията по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Може да има и четвърта. Всичко зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят. Нашите надежди са, че след март-април ще имаме значително повече количества“, каза още Кирилов.

„Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица до края на годината, винаги има условие колко компании ще се включат. За първите две компании се очакват около 4,5 млн. дози, което означава, че 2,2 млн. от населението със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.“, каза Кирилов.

Междувременно изданието "Политико" излезе с констатацията, че със сегашните темпове на ваксинация у нас, чак през 2040 година 70% от българското население ще бъде имунизирано .Засега България заема последно място по ваксинация в Европейския съюз.

„Темпът на ваксинационния план не зависи от организационния, а от темпа на доставяне на ваксините в страната”, категоричен бе здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 „Темповете са динамични и никой не може да каже какво ще се случи утре. Всичко,което получаваме, ние го оползотворяваме по най-удачния начин, така че да има лица, които да са си завършили имунизацията”, коментира секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Здравният министър е уверен, че с решението да се ваксинират по-малко хора, но за тях да са гарантирани и двете дози дози от препарата, България е избрала верния път.

„Страната ни постъпи консервативно, но далновидно. Ако ние не бяхме постъпили по този начин днес щяхме да си говорим за безотговорно поведение и за липса на дози за 17 000 български граждани”, каза още Ангелов.

Към момента малко над 4000 души са получили и втората доза от ваксината срещу коронавируса.

За руската ваксина

„Всяка ваксина, независимо от нейния произход, трябва да премине през процедура. Имаме информация, че началната фаза на преговори между ЕС и представителите за руската ваксина са започнали. Надяваме се, че ще получим повече информация в следващите дни. Ако тя отговаря на всички изисквания, със сигурност ще получи разрешение", каза още Кирилов.

По думите на експерта четвъртата ваксина, която предстои да бъде пусната за използване, е тази на Johnson&Johnson. 

„Тя е подобна на ваксината на Оксфорд. Предстои да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитвания“, добави Кирилов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.