До момента са ваксинирани 162 души педагогически и непедагогически пресонал в столицата

Започна масовата ваксинация на учителите и непедагогическия персонал в българските училища. Имунизацията е доброволна. „162 души от педагогическия и непедагогическия персонал са ваксинирани срещу COVID-19, над 5000 са се записали за имунизация”.  Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти пред сградата на Столичната Районна здравна инспекция.

СНИМКИ ОТ ВАКСИНАЦИЯТА НА ПЕДАГОЗИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Заявилите желание за имунизация са над 20 процента от общия брой учители в София. Ваксинацията е започнала още вчера.

 

 

"Надявам се, че този процент ще нараства с напредването на ваксинирането", подчерта  Фандъкова и допълни:  "Работи се в координация с РЗИ, Управлението по образованието и нашите екипи от Столична община. Целта ни е да осигурим възможност за ваксинация на всички учители и помощен персонал, на всички, които желаят да се ваксинират”.

 По думите ѝ общо в 15 болници и медицински центрове в София има кабинети за ваксиниране, а при необходимост Столична община има готовност в ДКЦ-ата. Първият ваксиниран учител днес беше Надежда Ангелова от 105-о училище в столицата.

 

Списъците със желащи са изготвени от Здраваната инспекция, със зададени ден и час за всеки. Затова, от там апелират да се спазва предварителния график, за да няма празни дози от ваксината. 

"До момента в София град са получен от Pfizer 25 хиляди дози ваксина, а от Moderna - 4800. Към момента се раздават последните количества, които да обхванат фаза две. В София се довършва и фаза едно. За момента сериозни случаи няма. Апелирам към учителите стриктно да спазват самия график, който е създаден, за да нямаме изпускане и празни дози", заяви директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев.

Очакванията са за територията на цялата страна да бъдат ваксинирани около 24% от учителите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.