Според пулмолога нужна е следболнична рехабилитация на преминалите COVID

"Вирусът е много необичаен като клинично протичане, той не е идентичен с грипния вирус, COVID засяга всички органи и системи, при грипния вирус това става незабелязано", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Коста Костов, пулмолог.

"Вече говорим за продължаващ или продължителен COVID. Новият коронавирус ни бяга - ние извършваме ваксинации, а той се опитва да избяга. Мутацията може да бъде клинично значима или незначима, значима е, когато по-често инфектира хората и е с по-тежко протичане на болестта. Надявам се да не се случи така, че да следваме вируса с нови ваксини", допълни още специалистът.

Проф. Костов: Съветвам всички над 40 г. да се ваксинират срещу COVID-19

Проф. Костов информира, че пациентите с продължителен COVID в момента са най-много. Те имат разнообразни симптоми, не само белодробни, но и сърдечни, проблеми с нервната система, както съществува и психогенен ефект.

Според него в България задължително трябва да се работи и по въпроса за следболнична рехабилитация на преминалите COVID.

"Ваксината предпазва на 100% от тежко протичане на болестта, вероятно тя ще успее да ни предпазят от тежките последствия от COVID", смята професорът.

Лекарят мисли, че епидемията е отишла в крайности и не вярва, че съвети от математици, ортопеди или други неспециалисти по въпросите на вируса водят до нещо положително.

Проф. Костов предвижда вдигане вълната на заразата и причините са неспазване на мерките, ранното им отпускане и училищата като фактор.

"В училищата трябва да се действа интензивно, навреме да бъдат изолирани заразоносителите. Не е риск да се взема секрет от децата в училище", категоричен бе той.

Маските на открито - задължителни в Кюстендил

"Създаването на медикамент, който да имам директен ефект върху вируса, изисква повече време, ваксината може да ни помогне да минем през този период от време, по-лесно", заключи професор Костов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е. 
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.