Протоколите на българските мъдреци. Проф. Пантев: "Крачката от идеята към диктатурата се определя от човечността"

Утре е 14 февруари – денят, в който някои празнуват любовта, а други предпочитат празника на виното и Трифон Зарезан. В днешното вирусно време, в което освен  COVID-19 някои политици също се опитват да ни заразят със своите вируси е важно да открием разликите между опиянението към свободата. За да не се превърне това в пиянството на един народ, от който да се събудим с рязкото чувство за махмурлук. Затова се срещнах с проф. Андрей Пантев, който да даде своята рецепта. В поредния епизод от рубриката . Гледайте!

"Като цяло човечеството винаги е търсило начин да се опиянява. Всъщност става въпрос за нещо друго - търсим някакво допълнително усещане за необикновено преживяване и обикновено го получаваме", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Като компесаторен механизъм определи историкът факта, че някои хора въобще не пият, а други пият до безпаметност. Според него няма произведение на изкуството или каквото и да е творение, което да не е било повлияно поне малко от алкохола.

Проф. Андрей Пантев за историята, настоящето и бъдещето

Професорът смята, че трябва да се опияним, за да видим по-добро бъдеще, защото така се раждат идеите, идеологиите, диктатурата: "Изведнъж ти се опияняваш от факта, че друг определя съдбата ти".

Историкът вярва, че демокрацията е зачената греховно, в лицемерие и гърците мислят за нея, но  не мислят за робите, както и в САЩ се получава същото.

"Да си демократ вече е пошла дума, но това е така, когато се употребява декларативно, машинално, като извинение за диктатурата", каза още Андрей Пантев.

"А диктатурата е зачената паралелно с демокрацията и всъщност  през цялата история на човечеството демокрация не съществува", добави той.

Това е така според него, защото има спекулации, има машинации и много престъпления се вършат в името на нещо, дори и демокрацията.

"Идеята, че някой е по-добър от друг, вероятно има своите конкретни основания, но анатомично всички сме едни и същи", припомни историкът.

"Идентичност се губи, когато е уязвима, когато е слаба, това е тъгата и ерозията на македонските българи. Ние сме ги оставили, добре е да помислим върху тази историческа зависимост. Македонците вече никога нямам да бъдат българи. Балканският национализъм е изграден на езикова основа. Нужно е да приемем, че трябва да се разделим с македонците като приятели", категоричен бе проф. Пантев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.