Защитниците на бившия президент изложиха позициите си в продължение на три часа

Доналд Тръмп беше оправдан в процеса за импийчмънт. Седем сенатори от партията на бившия президент гласуваха за осъждането му. Това не беше достатъчно за събирането на две трети от гласовете в Сената. Така след като стана първият президент с два процеса за сваляне от поста, Тръмп вече е и първият оправдан два пъти.

Защитата на Тръмп на процеса в Сената нарече обвинението срещу него акт на отмъщение

Бившият президент беше обвиняем само по една точка - подстрекаване към бунт. Обвинителите казаха, че той е насъскал своите привърженици да нападнат Капитолия, за да предотвратят формалното утвърждаване на Джо Байдън като победител в президентските избори. Много от съпартийците на Тръмп се съгласиха, че той е предизвикал атаката на 6 януари.

„Действията на бившия президент Тръмп преди бунта бяха позорно нарушаване на неговия дълг. Няма никакъв спор, че Тръмп е практически и морално отговорен за провокирането на събитията”, заяви Мич Маконъл, лидер на републиканците в Сената.

След силните думи обаче лидерът на републиканците стана един от 43-та, гласували за оправдаването на Тръмп.

„Всички тези страхливи сенатори, които не посмяха да се изправят срещу направеното от президента, в толкова важен момент за страната, сега имат шанса лекичко да го плеснат през ръцете. Ние наказваме хора, че са използвали канцеларски материали не по предназначение. Обаче не наказваме този, който предизвика бунт с убити хора в Капитолия”, заяви Нанси Пелоси, лидер на мнозинството в Камарата на представителите.

Минути след като беше оправдан и във втория процес срещу него, Тръмп разпространи изявление. Той нарече процедурата в Сената „Още един етап от най-големият лов на вещици в страната”. А синът му Ерик пусна туит с краткото „2-0”. Войнствено бяха настроени и адвокатите на бившия президент.

„Аз не се боря с никого. Борбата приключи в залата зад нас. Ние ги тръшнахме на тепиха и спечелихме делото. Няма борба вече. Невинен. Ние печелим”, заяви Майкъл Ван Дер Вийн, адвокат на Доналд Тръмп.

Решението на Сената означава, че Доналд Тръмп може да се кандидатира за президент на следващите избори. В изявлението си днес Тръмп каза, че „движението, което го следва, едва сега започва".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.