В нарушаването на мерките участвали и полицаи

Продължава разследването за нарушаване на ограничителните мерки срещу COVID-19. Вчера по NOVA излъчихме клип, на който се вижда как компания се е събрала в заведение близо до Сандански въпреки забраните.

Полицаи вдигнаха купон по време на пандемия (ВИДЕО)

Част от компанията са били и полицейски служители. По случая започна проверка както на МВР, така и на Регионалната здравнa инспекция. Първоначалната инспекция на РЗИ е установила, че нарушение няма, тъй като заведението не е работило в деня на проверката.

„Вчера на обяд направихме съвместна проверка, която установи, че заведението не работи към момента. На видеоклипа в социалните мрежи се виждат 10 или повече души, които танцуват в заведение. Трябва да се установи кога е заснет клипът и къде точно. Ако е частно парти и не е в обект за обществено предназначение, няма проблем до 15 души. Нарушението тук идва от това, че купонът е в такова заведение”, обясни началникът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

За да бъдат санкционирани участниците в клипа, първо трябва да се докаже тяхната самоличност, както и датата на събирането. Д-р Калоянов отказа да коментира дали излъчването на живо в социалните мрежи е провокация.

От ръководството на областната дирекция на полицията в Благоевград са категорични, че ще изчакат да приключи проверката, преди да коментират случая и добавиха, че категорично осъждат всяка проява на неспазване на противоепидемичните мерки.

От горското предприятие заявиха, че също проверяват случая и вероятно ще последва наказание за лесничея, който е организирал партито, за да почерпи за първородния си син.

„Дали сме му два дни да даде писмени обяснения по случая. Неприятно е, наистина е съвестен служител. Поводът за него е радостен, но независимо от това, всички сме длъжни да спазваме заповедта на министъра”, заяви Симеон Ефремов - директор на ДГС Сандански.

Наказания най-вероятно ще бъдат наложени и на собственика на заведението в Попина лъка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.