Двойните маски в момента се радват както на овации, така и подигравки

Две предпазни маски една върху друга? Дали това е някаква нова мода или пък двойната маска наистина помага против разпространяването на коронавируса? Новият президент на САЩ Джо Байдън се появи с две маски при встъпването си в длъжност, камерите уловиха вицепрезидентката Камала Харис, сенатора Мит Ромни и главния инфекционист Антъни Фаучи с две маски. Роди се и съответният английски израз: double masking, пише Deutsche Welle.

Мода или по-добра защита?

Двойните маски в момента се радват както на овации, така и подигравки. Видно е, че в някои случаи тяхното носене наистина има и моден компонент: отдолу се поставя бяла медицинска маска, а отгоре платнена, в тон с останалото облекло. Но повечето специалисти подчертават и практическия им компонент: два слоя предпазват по-добре от един. Когато става дума за обикновени, платнени маски, удвояването определено има смисъл. Повечето слоеве тъкан, положени върху устата и носа, улавят и повече капки и частици както в едната, така и в другата посока - просто структурата на тъканите прави мрежата по-гъста. Освен това ако едната маска случайно се изхлузи донякъде, втората може да остане на място като защита на устата и носа. От друга страна, съществуват редица маски, които са произведени като многослойни - например медицинските FFP2, KN95 или N95.

Къде и какви маски да носим, за да се защитим (ВИДЕО)

Така се стига и до един ключов въпрос: дали маската, или в този случай - маските са правилно нагласени, дали покриват изцяло носа и устата. Защото често, особено при медицинските маски, между тях и кожата остават луфтове, през които свободно проникват въздушно-капкови облачета. Затова при носенето на маски на първо място трябва да се внимава за тяхното правилно полагане върху лицето и за уплътняване на евентуалните процепи.

Тъкмо по тази причина експертите все пак смятат за смислено да се носи една медицинска и една обикновена, платнена маска – медицинската отдолу, защото нейното уплътняване по принцип е по-лошо, а платнената върху нея за запушване на пролуките. Колкото до носенето на две медицински маски една върху друга - в момента то не се смята за необходимо.

Маските доказано предпазват

В последно време сред специалистите вече цари единодушие, че маските предпазват. Да, те не дават 100-процентова гаранция срещу разпространяването на вируса, но намаляват опасността от него. Многобройните проведени тестове показват, че дори обикновената платнена маска, а още повече медицинската, могат да имат 50-процентова ефикасност. А две маски една върху друга определено увеличават тази ефикасност.

Експерти: Влагата в маските намалява риска от тежка форма на COVID-19

Лекарите и вирусолозите напомнят, че удвояването на маските може допълнително да затрудни дишането и призовават хората да имат предвид този проблем и да не изпадат в крайности. Особено старателното покриване на устата и носа е необходимо най-вече в ситуации, в които има сериозна опасност от разпространяване на вируса - на обществени места и в присъствието на повече хора, особено когато дистанцията помежду им е малка. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: Снимка: iStock