Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че към момента няма сериозен натиск върху болниците

Тревожна тенденция при ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Националния щаб. Според шефа на „Пирогов” професор Асен Балтов, едва 30% от хората, пожелали ваксини, реално отиват да се имунизират. Предлага се и стартиране на четвъртата фаза, която включва възрастните хора и хронично болните.

Още 41 починали с коронавирус у нас

Едва 4 области в страната са в жълтата зона. В опасната червена попадат 14 области.Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че към момента тенденцията е към нарастване на случаите.

„В сравнение с миналата седмица имаме нарастване на новите случаи с 24%. В момента заболелите са 173 на 100 000 души население, докато миналия четвъртък бяха 139. Намираме се на нивото, на което бяхме около 22 октомври 2020 г. Прави впечатление, че кривата все още не е толкова остра. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване”, допълни той. 

 

 

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число с необходимата загриженост. Въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е добър знак - нямаме голям натиск върху лечебните заведения”. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг в Министерския съвет в четвъртък.

Това давало възможност здравните власти да продължат „уверено” по плана, който следват, с анализирането на даннните за епидемията през 14 дни и разхлабването на мерките, така че да не се изпусне ситуацията към настоящия момент.

„Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. Почти запазваме мястото в класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите. Смъртността а е 7,3 на 100 000”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Процентът на положителните проби за британския вариант в Кюстендил е твърде голям. Засега разпространението му е бавно, но той ще стигне и до останалите части на страната. Все още нямаме случаи на вариантите от Южна Африка и от Бразилия”, каза още той.

Колко продължава имунитетът срещу COVID-19 след боледуване

Директорът на ВМА добави, че при смъртноста кривата е колебаеща се. При нея има намаление с около 9%.

„От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи - колебае се между увеличение в отделните седмици между 7-9%. Нивата на смъртността в момента отговарят на нивата на 5 ноември 2020 г. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите”, каза още проф. Мутафчийски. 

Заетостта на леглата в болниците е около 40%. 

 

 

Ваксините срещу COVID-19

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че в момента се застъпват втората и третата фаза на ваксинацията. 

„Очакваме още ваксини до края на месеца. Предлагаме да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания”, заяви проф. Гигов. 

Здравното министерство с препоръки за ваксините срещу COVID-19

Той допълни, че има неравномерност по отношение на ваксинирането. Затова броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен.

„Лошо впечатление прави фактът, че от списъците от РЗИ със заявили, че искат да бъдат ваксинирани, от 180 човека реално се явяват 50. Това рефлектира върху хората, които очакват да проведат ваксинацията. Затова помолихме да се помисли да се включи и четвърта фаза на ваксинация. Ние имаме готовност да работим много по-интензивно”, коментира директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

Има ли лични лекари, които отказват да поставят ваксини

От Здравното министерство изпратиха указанията за ваксиниране към личните лекари. От тях става ясно, че бременните не трябва да бъдат имунизирани срещу коронавирус. Проф. Ангелов коментира, че тези жени ще е добре да се посъветват със своите лични лекари.

„Това е решение на Експертния съвет по акушерство и гинекология. Не очаквайте от мен да повлияя на този съвет. Това е препоръка, която даваме на личните лекари. Трябва да слушаме гласа на експертите. В България разполагаме с аденовирусна ваксина - тази на Оксфорд, за която има данни, че се прилага на бременни жени”, посочи проф. Ангелов.

 

 

„В кратките характеристики не се препоръчваше ваксините да се ползват от бременни или кърмещи жени. Като основанието е, че няма достатъчно направени имунизации на тази група хора. Това беше пренебрегнато в САЩ - там е на доброволен принцип”, добави проф. Мутафчийски.

Проф. Ангелов: Обмисляме отпушване на ваксинирането във фаза 4 (ВИДЕО)

„При нито една от досега прилаганите ваксини на човек - няма противопоказания да се прилагат при бременни и кърмещи жени. Очакванията са и че при тези ваксини също няма да има никакъв проблем. Министър Ангелов е прав, че трябва да имаме научни доказателства за това”, коментира началникът на Националния оперативен щаб.

Относно това дали да има въздържание от ваксинация шест месеца преди бременност проф. Мутафчийски каза: „Центровете за репродуктивно здраве изпращат масово такива жени да се ваксинират преди процедурата”, заключи той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.