Темата коментира д-р Георги Миндов

„Имаме единични сигнали от граждани, че личните им лекари по-скоро отказват да ги записват и включват в някакви предварителни списъци. Те не са задължителни - това беше вид самоинициатива от наша страна”. Това обясни в „Здравей, България” председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

"ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ": Доц. Ангел Кунчев и проф. Илко Гетов отговарят на вашите въпроси

Миндов добави, че не познава лекар, който да отказва да направи ваксини. „Това е регламентирано в нашите задължения по договор със Здравноосигурителния фонд. Нито на правна, морална или етична база може да има някого, който да откаже да постави ваксина на този етап”, каза д-р Миндов.

Той посочи, че в сряда лекарите в София са получили писмо от Столичното РЗИ, че вече е налична ваксината на AstraZeneca.

„За съжаление, в един ден се получиха и указанията от НЗОК за начина на отчитане и формата на нашите електронни отчети. Нашите програмисти трябва да пригодят софтуера за всяка ваксина”, разясни председателят.

Проф. Ангелов: Обмисляме отпушване на ваксинирането във фаза 4 (ВИДЕО)

Д-р Миндов беше категоричен, че проблем няма, но уточни, че е необходимо технологично време, за да се свържат с НЗОК.

Относно забавените темпове на имунизиране, д-р Миндов посочи, че страната ни е получила по-малко ваксини.

„В складовете никъде няма залежали партиди и количество. Всичко, което се получи, в рамките на няколко дни се поставя”, поясни той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.