Той приветства идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19

„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди с фармацевтичните компании и да изискаме полагащите ни се количества в срок“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Проф. Ангелов към AstraZeneca: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Най-малко три месеца ще са необходими за създаването на електронен паспорт за ваксини. Това обяви по време на онлайн срещата на европейските лидери германският канцлер Ангела Меркел.

Държавните ръководители се обединиха около искането фармацевтичните компании да изпълнят ангажимента си и да доставят обещаните количества ваксини за гражданите на Европейския съюз.

ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите COVID-19

Българският премиер призова усилията за увеличаване на капацитета на производство да продължат.

„Ние стриктно сме ги спазвали, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания, да създадат ваксината и сега не е честно да бъдат давани на други страни”, смята министър-председателят.

 

 

В изслушване пред две комисии на европарламента изпълнителният директор на AstraZeneca заяви, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози  ваксини до края на април, което с 50 милиона по-малко от договореното.

„Причината за забавянето е проста. Тя е, че производството е по-бавно, отколкото предполагахме. За съжаление, правенето на ваксини е сложен биологичен процес, който изисква проследяването на хиляди елементи и обучение”, обясни Паскал Сорио.

Забавени доставки на ваксини спряха „зелените коридори” (ОБЗОР)

От AstraZeneca се надяват да успеят да наваксат изоставането между месеците май и август. Според българския премиер усилията за увеличаване на производствения капацитет на компаниите трябва да продължат.

„Уверен съм, че след COVID-19 ще дойдат и други вируси и ние в следващите години трябва да бъдем готови с милиардни производства на ваксини да отговаряме на всеки подобен пандемичен взрив”, коментира Борисов.

Той приветства идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19, а тези хора, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани в пътуванията.

„Моето мнение, което защитих, абсолютно съвпада да се създаде така нареченият европейски портал, чрез който да координираме информацията и да помагаме на нашите граждани да се върнат по-бързо към нормалния начин на живот и пътуванията. Разбира се, това може да влезе в  действие, само когато всички европейски граждани са получили ваксина”, допълни премиерът.

Меркел с прогноза кога ще са готови цифровите ваксинационни паспорти

Германският канцлер Ангела Меркел очаква ваксинационните сертификати да са готови до края на лятото, тъй като на Европейската комисия ѝ трябват около три месеца за техническия аспект на изготвянето им.

„Една от важните точки беше дигиталният ваксинационен сертификат. Всички се съгласихме, че се нуждаем от такъв”, посочи тя.

Меркел също поиска ускоряване производството на ваксини. В същото време канцлерът допусна, че ще се наложи ваксиниране всяка година, за да бъдат предпазени хората от различните мутации на коронавируса.

Започна участието на премиера Борисов в Европейския съвет

Премиерът Борисов добави, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксиниране е най-доброто, което е направил, Европейският съюз.

„Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население. 

Борисов изтъкна, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни. 

„С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун“, отбеляза премиерът Борисов и добави: „Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек“.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.