Моралните измерения на пандемията

Отказаха да ваксинират семейство без осигуровки в "Св. Панталеймон"-Плевен. Това твърдят млади хора, които се свързаха с NOVA. Министерството на здравеопазването започна проверка. 

Пламен Симеонов и Елеонора Йорданова живеят и работят в Уелс. Докато са на Острова са с прекъснати осигурителни права. Прибират се в България и решават да се имунизират. Пламен си записва час и отива в кабинета при дежурния лекар.

„Той ми каза, че няма да мога да се ваксинирам, защото съм с прекъснати права и да се обадя в РЗИ. Останах изумен, защото разпоредбите на министъра са всички да се ваксинират”, каза мъжа.

СЛЕД РЕПОРТАЖИ НА NOVA: Проверяват Спешен център и болница

Приятелката на Пламен също се опитва да си запази час, но и на нея й е отказано.

„Жената ми каза, добре, че се обадихте, защото след като не сте здравноосигурена, няма как да се ваксинирате”, сподели Елеонора.

 

 

От управата на болница заявиха, че са спазили разпоредбите на РЗИ. При повторно им прочитане от здравната инспекция, се оказва, че ситуацията е различна.

След като случаят с Пламен и Елеонора доби публичност, с нас се свърза още една потърпевша жена. Дияна Добрева от Тръстеник също работи в чужбина и е с прекъснати осигуровки.

„Чаках, около час, след което ми отказаха да ме ваксинират, защото не съм здравноосигурена и ме върнаха”, разказа жената.

„Веднага са взети мерки и болницата се проверява. Ще се установи защо тези хора не са били ваксиинрани”, заяви доц. Евгени Григоров, зам.-министър на здравеопазването.

След изясняването на ситуацията Пламен, Елеонора, а по-късно и Дияна  все пак се ваксинираха, но в друга плевенска болница. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.