Отговор на този въпрос дават експертите

Трябва ли бременните и жените, които планират да станат майки да се ваксинират срещу COVID-19? Това е въпрос, който вълнува много зрители на NOVA и на който търсим отговор в рубриката на „Здравей, България” – „Питай за ваксините”.

Иван се появява на бял свят на 10 февруари. За разлика от останалите бебета обаче, Иван се ражда защитен. Защитен от COVID-19. Защото бебето се оказва с антитела.

Радостина Дуковска, майката на Иван, е хирург. Работи в Германия, но бебето се ражда в България. За да предпазят и нея, и него обаче, още по време на втория месец от бременността, е спряна от работа.

Трябва ли да се ваксинираме срещу COVID-19, ако планираме бременност

„ В Германия не се разрешава на лекари, които работят в операционна, да боравят с кръвни продукти, да общуват с пациенти, които са с различни зарази. Нямах право да давам дежурства, нямах право да влизам в операционна, нямах право да общувам с пациенти”, разказва Радостина.

Въпреки всичко, тя се заразява. Вкъщи, в София. В шестия месец от бременността.

„Болестта ми протече средно тежко, да не кажа доста тежко. Имах абсолютно всички симптоми - със задух, висока температура. Слава Богу, успях за се стабилизирам вкъщи, и не стигнах до хоспитализация. Следях движенията на бебето - колко е активно, колко са силни движенията. И това беше единствения показател, по който се ориентирах, че Слава Богу, всичко с бебето е наред”, посочва тя.

 „ Плацентата като придатък на плода, играе огромна протективна роля в усилията да запази феталното благополучие. Фигуративно казано, плацентата застава на пътя на възпалителния процес, който съществува в майчиния организъм. Тя застава като щит пред него, като стожер”, заяви д-р Анатолий Дуковски, акушер-гинеколог, УМБАЛ "Софиямед".

Какво е важно да знаем преди ваксинация

Това обаче, обяснява д-р Дуковски - помогнал на Иван да се появи на бял свят, води до структурни изменения на плацентата. Така се случило и с Радостина. Затова, се наложило секцио. Малко по-рано от предвиденото.

„Забележете какъв уникален феномен. Новороденото дете има антитела. Което означава, че през плацентата, по пъпната връв, са преминали от майчиния организъм изградените антитела към плода”, посочва лекарят.

„Това не е първият подобен случай. В отделението в последния месец или може би месец и половина, се родиха три бебета на жени, които в последния триместър на бременността си са прекарали COVID-19 инфекция. И трите бебета, които се родиха, имаха нужда от подпомагане на дишането, имаха много забавена адаптация, изискваща интензивно лечение. И независимо от изключително малкия обем случаи, това ме кара да мисля, че това е една ниша, в която предстои науката да се поразрови”, заяви д-р Жана Станева, началник на Отделение по неонатология, УМБАЛ "Софиямед".

За да не се стига до там обаче, да се ваксинират ли жените, планиращи бременност? Питаме именно д-р Станева, началника на отделението по неонатология, където се родили бебетата с антитела.

„Ако жената предполага, че ще забременее след месец, два, три, хубаво би било да си направи ваксина, за да е предпазена от тази коронавирусна инфекция. Защото аз говоря за коронавирусна инфекция прекарана при бременните в последния триместър, но ние не знаем колко от абортите в началото също са причинени от заболяване с коронавирус”, заяви д-р Станева.

Опасни ли са ваксините за бременни и за репродуктивността

 „На този етап се съветват двойки, които планират бременност, че могат да бъдат ваксинирани и правенето на ваксина не би повлияло на тяхната репродукция. Това, което може да се каже, разбира се, е да се изчака завършването и на втората ваксинационна доза, след което да се пристъпи към забременяване. 11:25 Няма никакво отношение правенето на ваксината, създаването на антитела върху хормоналната стимулация и продукцията на хормони”, твърди проф. д-р Таня Тимева, специалист по репродуктивна медицина, МК "Д-р Щерев".

В началото на година Европейската асоциацията по човешка репродукция, обяснява проф. Темева, издава правила за работа на експертите в областта, в условия на коронавирус. И те, посочва тя, се различават от правилата наложени в началото на пандемията, когото бяха спрени всички ин витро процедури, стимулации и ембриотрансфери.

„Ваксините са предотвратили изключително тежки заболявания до момента, така че това е един огромен напредък за медицината и за човечеството като цяло, който не бива да бъде игнорира”, категорична е Радостина Дуковска.

Затова тя също ще се ваксинира. Редът й да го направи като лекар в Германия, вече е дошъл. Изборът й е да го направи, след като спре да кърми. А след края на майчинството, планира да се върне в България. За постоянно. Със съпруга си - също лекар и по-голямата си дъщеря.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.