Конкурсът се провежда от 2006 година

"Смятам, че всички студенти, които присъстваха на церемонията по награждаването, заслужаваха да бъдат избрани за студенти на годината. Предполагам, че бях избран заради регистър, който създадохме за студентите в COVID - отделенията", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Диян Ганев, студент от Медицински университет София, който спечели приза студент на годината.

"Диян е скромен и не казва, че през изминалата година много често е бил на първа линия при битката скоронавируса", заяви пък в предаването Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. 

Призьорът сподели, че не му е било за пръв път да работя в опасна среда, затова не е бил притеснен за дравето си, защото знае да спазва необходимите правила в такава ситуация. Той допълни, че всички около мен се се разболели, но него вирусът го е подминал.

"Видях много от моите учители да боледуват, а загубихме един много добър преподавател. Когато това стане, разбираш, че тази пандемия може да ни върне назад", каза още студентът на годината.

Бъдещият лекар бе категоричен, че не планира да заминава за чужбина дълготрайно и иска да остане в България и да допринесе за развитието на държавата. 

Абсолвенти от Медицинския университет полагат Хипократова клетва онлайн

А самият той няма да се ваксинира, защото смята, че има много хора, които се нуждаят повече от ваксина, след като е само на 25 години.

Относно самият конкурс Даниел Парушев осведоми, че естартирал през 2006 година и вече 14 години се провежда. А тази година е имало 187 кандидатури за титлата студент на годината.

"При подбора ние се интересуваме от талантите на България. 45 висшисти на България ме направиха горд по време на церемонията по връчването на наградите. Те са знак за това, че висшето образование в страната ни е на високо ниво", убеден е Парушев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.