Страната не възнамерява да разглежда и обсъжда молбата

Беларус днес обяви, че е поискала от Литва да екстрадира лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която е преследвана в страната си за ролята си в протестното движение след изборите от 2020 г., предаде Франс прес. Литва заяви, че не смята да обсъжда беларуската молба за екстрадиране.

НЕДОВОЛСТВОТО В БЕЛАРУС: Тихановска призова за стачка срещу Лукашенко

"Генералната прокуратура на Беларус поиска от Генералната прокуратура на Литва да екстрадира Светлана Тихановска, за да може тя да бъде съдена за престъпления срещу обществената сигурност и реда", се казва в изявление на беларуската прокуратура, в което се уточнява, че това се прави съгласно двустранно споразумение за юридическо съдействие от 1992 г.

Режимът на беларуския президент Александър Лукашенко от миналата година репресира историческото протестно движение, предизвикано от спорното му преизбиране през август, отбелязва Франс прес. Тихановска беше съперничка на Лукашенко на президентските избори и водеща фигура на беларуската опозиция. Тя беше принудена да потърси убежище в Литва скоро след вота, след като по нейни думи била заплашена от службите за сигурност.

Русия издирва Тихановска за престъпление, тя помоли Франция за помощ

Беларуските власти я обвиняват, че миналата година е организирала "масови безредици", имайки предвид протестното движение. От есента на 2020 г. тя е преследвана и за "призиви към действия във вреда на националната сигурност", което е наказуемо със затвор от три до пет години. Във вторник следователи публикуваха видеозапис с твърдението, че той показва как след президентските избори през август Тихановска обсъжда планове за превземане на правителствени сгради във втория по големина беларуски град Гомел.

Репресиите срещу протестното движение в Беларус са осъдени от западните страни, а ЕС и САЩ наложиха санкции на хора от близкото обкръжение на подкрепяния от Москва беларуски президент.

Външните министри на ЕС чакат Тихановска в Брюксел

Литва не възнамерява да разглеждат и обсъждат беларуската молба за екстрадиране , заяви литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от ТАСС. "По-скоро адът ще замръзне, отколкото да започнем да обсъждаме молбата" за екстрадиция на Тихановска", заяви министърът. "Литва е била и остава каменната стена, зад която намират убежище всички преследвани от разни режими демократични сили. Техните представители могат да се чувстват в безопасност в Литва, те няма да бъдат предадени на режимите", добави той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА