Южната ни съседка иска да пусне почиващите обратно, като гарантира, че жителите на малките острови ще получат ваксини

Гърция мисли „на дребно“ буквално, що се отнася до отварянето на страната за туристи през лятото. Южната ни съседка отчаяно иска да пусне почиващите обратно, като гарантира, че жителите на малките острови ще получат ваксини срещу коронавирус, за да се рекламират на пазара като дестинации без Covid, съобщава изданието Politico.

Десетки острови в Егейско и Йонийско море с под 1 000 постоянни жители са с приоритет във ваксинационната кампания на правителството. Кастелоризо, например, най-отдалеченият остров, разположен в най-източния край на Додеканезите, е първото място в Гърция, където е ваксинирано цялото пълнолетно население – общо 500 души. 

И ако миналата година местната туристическа индустрия масово е връщала аванси за почивки, тази година резервациите са сигурни. Икономиката на страната пострада сериозно заради коронавируса, тъй като туризмът представлява повече от една пета от нейната икономическа продукция и осигурява заетост за около една четвърт от работната сила.

Гърция продължава имунизацията с AstraZeneca

Приходите от туризъм в страната спадат до 4,28 млрд. евро през 2020 г. от 18 млрд. евро през 2019 г., а икономиката като цяло се сви с 8,2%. Това оказва сериозен натиск върху държавата, излязла наскоро от продължителна рецесия и с един от най-големите дългове в света. Броят на туристите намалява със 76,5% до едва 7,4 млн. души през 2020 г., според Гръцкия институт за конфедерация на туризма.  

Въпреки карантинните мерки продължават  миналия месец правителството подписа споразумение с Израел, което ще позволи на хората, ваксинирани срещу коронавирус, да се движат свободно между двете страни. Но Атина работи по още такива двустранни споразумения, включително с Обединеното кралство и Сърбия.

Ресорното министерство изрази надежда, че пътуванията ще се възобновят от 14 май. Разбира се, хотелите и туристическият бизнес ще трябва да следват строги хигиенни правила и да поддържат социално дистанциране, а персоналът ще бъде тестван два пъти месечно. 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.