Болници в областта алармират за недостиг на легла в COVID отделенията си

Кампанията по ваксинация в страната постепенно се връща към стария ритъм. В Пловдив вече работят всичките 14 общински имунизационни кабинета, а в Асеновград се стигна до скандали за ваксини, защото флаконите свършиха още рано сутринта.

Д-р Колчаков: В болниците всяко свободно легло се заема веднага

Ваксинирането в Общинския имунизационен център в Пловдив  започна 15 минути преди началото на работното време.  От 08:00 до 10:00 часа с предимство се обслужват тези, които не са се записали в Електронния регистър, а са заявили желанието си на регистратурата. Като Радка Славейкова.

„Тъй като нямаше свободни места чрез Електронния регистър, попитах по телефона. Казаха да заповядам на следващия ден. Много сме доволни, че много бързо, много експедитивно се случиха нещата”, заявява Радка Славейкова.

Вчера в Общинския имунизационен център са били ваксинирани 80 души. Толкова се бяха записали и за днес.  Ваксината, която се поставя е на  AstraZeneca.

Стартира имунизацията на записалите се онлайн

Има и хора, които директно отиват на място да питат за ваксина.

„Хората имат желание да се ваксинират, просто нямаме достатъчно ваксини за всички. Скоро се надяваме да имаме от всички видове”, заяви д-р Десислава Илиева.

„От утре работа възобновяват и двата мобилни кабинета”, заяви д-р Валентина Костуркова- управител на ДКЦ II- Пловдив.

В същото време свършиха ваксините в имунизационния кабинет на болницата в Асеновград. По списък около 300 човека чакат, за да бъдат ваксинирани.

„Ето ги есемесите. Два пъти ги получавам. Даже днес ми напомнят, че на 23 март от 14:40 ми е часът. Идват даже по-рано. Сега разбирам, че ваксини няма”, разказва Тодор Василев.

От болницата обясниха, че днес са получили само 5 флакона, които бързо се изчерпали. Уверението е, че утре ще получат също толкова от Регионалната здравна инспекция.

 

 

Здравните заведения алармират също, че се изчерпват леглата в COVID-отделенията им. Болниците в Асеновград и Карлово нямат вече свободни легла.

В Пловдив вече се обсъжда вариант двете общински болници в града да разкрият допълнително 50 легла в COVID-отделенията си заради недостига им на фона на увеличения брой на  новите случаи.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК