Новият регламент въвежда две промени в съществуващия механизъм

Европейската комисия затяга контрола върху износа на ваксини от трети страни. Това става чрез въвеждане на два нови критерия - реципрочност и пропорционалност.

По повод критерия за реципрочност, изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията Валдис Домбровскис поясни, че ако страната, за която е предназначен експорта, има голям производствен капацитет, но ограничава износа на собствената си продукция, ще се преценява дали ЕС да изнася ваксини към нея.

По втория критерий - пропорционалност, Комисията и страните-членки ще оценяват епидемиологична обстановка, броя на имунизираните и наличието на ваксини срещу Covid-19 в съответната страна.

На въпрос дали ЕС по този начин не наказва страни, които провеждат успешна кампания на ваксиниране като Обединеното кралство и Израел, Домбровскис отговори:

„От въвеждането на механизма на системата за разрешение на износ, около 10 млн. дози бяха изнесени от ЕС към Обединеното кралство, а 0 дози в обратна посока.  Така че ако говорим за реципрочност, солидарност и глобална отговорност, е ясно, че трябва да погледнем този аспект на реципрочност и пропорционалност“.

ЕС ще преразгледа контрола върху износа на ваксини

Домбровскис заяви, че механизмът не е насочен срещу нито една държава, както и че всеки случай ще се разглежда поотделно. От него се изключват ваксините по международната програма COVAX.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен заяви, че "ЕС се гордее, че е домът на производителите на ваксини, които не само доставят на гражданите на ЕС, но и изнасят по целия свят".

"Докато нашите държави членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания изпълнява договора си, ЕС е единственият основен производител в рамките на ОИСР, който продължава да изнася ваксини в голям мащаб за десетки страни. Но отворените пътища трябва да вървят и в двете посоки. Ето защо Европейската комисия ще въведе принципите на реципрочност и пропорционалност в съществуващия механизъм на ЕС за разрешаване. ЕС разполага с отлично портфолио от различни ваксини и ние осигурихме повече от достатъчно дози за цялото население. Но трябва да осигурим навременни и достатъчни доставки на ваксини за гражданите на ЕС. Всеки ден има значение", добави Фон дер Лайен.

Новият регламент въвежда две промени в съществуващия механизъм.

Първо, в допълнение към въздействието от планирания износ за изпълнението на предварителните споразумения на ЕС за покупка с производителите на ваксини, държавите членки и Комисията следва да обмислят:

Реципрочност - ограничава ли страната по местоназначение собствения си износ на ваксини или техните суровини, по закон или по друг начин?

и

Пропорционалност - дали условията, преобладаващи в страната по местоназначение на изнасяните ваксини, са по-добри или по-лоши от тези в ЕС, по-специално епидемиологичната ситуация, степента на ваксинация и достъпът до ваксини.

Държавите членки и Комисията следва да преценят дали заявеният износ не представлява заплаха за сигурността на доставките на ваксини и техните компоненти в Съюза.

Второ, за да се получи пълна представа за търговията с ваксини, новите правила включват 17 държави, които преди това са били освободени от обхвата на регламента.

Компанията CanSino започна клинични тестове на ваксина-спрей за нос срещу COVID-19

ЕС остава ангажиран с международната солидарност и следователно ще продължи да изключва от тази схема доставки на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за 92 държави с ниски и средни доходи в списъка на програмата на ООН COVAX.

ЕК обяви, че този акт за изпълнение е целенасочен, пропорционален, прозрачен и временен. Той е напълно в съответствие с международния ангажимент на ЕС според Световната търговска организация и групата Г-20 и в съответствие с това, което ЕС предложи в контекста на търговската и здравна инициатива на СТО. Държавите членки определят исканията за разрешение в съответствие със становището на Комисията, се посочва в решението на ЕК.

От началото на този механизъм са одобрени 380 заявки за износ до 33 различни дестинации за общо около 43 милиона дози на коронавирусни ваксини. Не беше удовлетворена само една заявка за износ. Основните дестинации за износ включват Обединеното кралство (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Корея (1,0 милиона) и Австралия (1,0 милиона), посочва ЕК.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БНР