Чрез вдишване тя може да стимулира имунен отговор в лигавиците на дихателните пътища на човек

Водещият китайски производител на ваксини CanSino Biologics получи одобрението на националния регулаторен орган по лекарствата да започне клинични тестове на последната си рекомбинантна ваксина срещу COVID-19 (Adenovirus Type 5 Vector), която е под формата на назален спрей, предава радио "Китай", цитирано от "24 часа".

Ваксината, разработена в сътрудничество с Института по военна медицина към Китайската военна академия, не се различава по отношение на вирусните видове, клетъчните банки, производствената технология или формулата за приготвяне от тази, която CanSino вече пусна на пазара за инжектиране в една доза.

EMA: Европейският съюз да развие капацитета си за производство на ваксини

Чрез вдишване тя може да стимулира имунен отговор в лигавиците на дихателните пътища на човек. Този начин на приемане е по-малко болезнен и по-достъпна, особено за деца. 

Имунитетът на лигавицата действа като първа бариера срещу вируса и е от съществено значение за профилактика както на леки, така и на тежки случаи, смятат китайски експерти.

В момента CanSino ще проведе тестове, които трябва да определят точната доза на ваксината под форма на назален спрей, като е възможно да е необходимо по-малко количество, отколкото при традиционното инжектиране.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК