Въвежда се вечерен час в три провинции

Строг локдаун в столицата на Австрия от началото на следващия месец. Заради препълването на болниците три големи региона в страната затварят напълно за Великден. От 1 до 6 април в сила влизат по-строги мерки в три провинции – Виена, Бургенланд и Долна Австрия. Властите си запазват правото да удължат ограниченията в зависимост от ситуацията.

Затварят врати търговските обекти, които не продават хранителни стоки, фризьорските салони и салоните за красота. Въвежда е и полицейски час, като през това време ще може да се излиза само с основателна причина. Ваканцията на учениците се удължава с една седмица, но не фактически. През това време те ще се обучават онлайн.

Огнище на COVID-19 в Централна Европа (ВИДЕО)

Новото при този локдаун е че след 6 април вероятно ще се наложи да се предостави  отрицателен антигенен или PCR тест, когато се влиза в магазин, но това е нещо, което ще се решава допълнително, тъй като е доста объркващо за гражданите.

Разпределението на ваксините продължава да е много сериозен проблем на територията на ЕС.  По този въпрос австрийският канцлер Себастиан Курц заяви: „Малта например ще получи три пъти повече ваксини от България  през първата половина на тази година. Радвам се, че мнозина инвестираха невероятно много време през последните дни, за да намерят път за подобряване тук и съм оптимист, че ще успеят”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК