Корабът е дълъг колкото четири футболни игрища

Изключително важният за световната търговия Суецки канал продължава да е запушен от огромния контейнеровоз „Евър Грийн". Корабът е дълъг колкото 4 футболни игрища или 400 метра и може да пренася около 20 хиляди контейнера със стоки.

За сравнение - Суецкият канал е широк около 200 метра и поради тази причина диагонално забилият се в брега кораб препречва пътя на всички останали плавателни съдове. Над 160 кораба чакат от двете страни на канала, като сред тях има 24 петролни танкера и 43 кораба за насипни товари като зърно, например.

Какво означава това за световната търговия? Всеки час различни фирми губят 400 милиона долара от забавянето на доставките и объркването на графика на корабите. Това означава, че компаниите губят близо 10 милиарда долара за денонощие. Всичко това, вече се отразява в цените на петрола и на останалите стоки, които се доставят по море. А преместването на „Евър Грийн" може да отнеме седмици.

Товарен кораб блокира трафика в Суецкия канал

„В момента се опитват да разтоварят водата, баласта и горивото. После ще използват техника за дълбаене, с каквото разполагат в канала. Трябва обаче да бъдат много внимателни. Корабът е заседнал на брега. Носът на практика е в Азия, а кърмата в Африка. Това, което не трябва да правят, е да разтоварват много тежест от двата края, защото корпусът може да се сцепи и да причини разлив на петрол. Ако това стане, каналът ще бъде затворен за месеци, ако не и за години”, каза експертът по морски въпроси Сал Мерколяно.