Общо шестима души бяха задържани по случая

Военно-апелативният съд остави за постоянно в ареста бившият заместник-директор в Министерство на отбраната полк. Петър Петров, директорът на секретната регистратура в НС  Любомир Медаров и Галина Илиева - съпругата на Иван Илиев. Прокуратурата определи решението на съда като "правилно и законосъобразно" .

„По това дело не е изяснен предметът на престъплението "шпионство". А предметът на престъплението е "информация, представляваща държавна тайна"", обясни адвокат Петър Петков.

За първи път в новата ни история: Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

По непотвърдена информация, групата се договаряла какво да говори пред съда, както и по какъв начин да обезсили събраните до момента доказателства.

Дали секретните материали, предавани от групата в посолството на Москва у нас, са държавна тайна или по-ниско ниво на класифицирана информация,  се оказа най-спорният въпрос за защита и обвинение.

„Хората мислят, че се извършва изключително законосъобразна и народополезна работа. Спокоен съм за г-н Медаров. Към настоящия момент не мога да кажа за каква държавна тайна той е в ареста”, заяви Васил Василев, адвокат на Любомир Медаров.

 

 

Нито един от задържаните до момента не е дал обяснения по случая.

При спецакцията на прокуратурата и ДАНС преди седмица беше задържан и Иван Илиев, бивш висш кадър на военното разузнаване. Според разследващите, именно той е изградил шпионската мрежа у нас. Той ще се изправи Темида в понеделник. 

Според източници на NOVA двама висши шефове на "Военна информация" са били разпитани днес в прокуратурата - ген. Пламен Студенков и ген. Стефан Стефанов. Отново по наша информация поне единият от тях е знаел за незаконната дейност на Илиев, но не е уведомил службите.

Обвинените в шпионаж се изправиха пред съда