Движението през Суецкия канал остава блокирано

Десет товарни кораба на Румъния, натоварени с най-малко 130 000 живи животни, са блокирани в Суецкия канал на път към трети страни в Близкия изток, съобщава телевизия Диджи24.

БЕЗ УСПЕХ: Не успяха да освободят заседналия в Суецкия канал кораб

Движението през Суецкия канал остава блокирано от няколко дни, след като гигантски контейнеровоз заседна в него, а опитите за освобождаването му засега не дават резултати.
Румънската санитарно-ветеринарна служба е свикала кризисна клетка и се търсят решения, за да не се стигне до измирането на животните, намиращи се на борда на блокираните кораби, от глад, жажда, горещина или претъпканост.

Деблокират кораба, заседнал в Суецкия канал, тази вечер

Властите заявиха, че са се свързали със собствениците на корабите, които са уверили, че имат достатъчни складови наличности за животните и че плавателните съдове разполагат с инсталации за обезсоляване, ако питейната вода свърши.

Продължават опитите за отварянето на Суецкия канал (ВИДЕО)

"В момента корабите имат вода и храна за животните. Натоварени са с допълнителни 25 процента. Опцията за петте кораба, които се намират в Егейско море, е да се върнат. Друга мярка е да свалят животните в близки пристанища, които да осигурят условия за защита на животните", посочи Виорел Кьовяну, председател на Националната санитарно-ветеринарна служба.

Като първа мярка румънските власти са спрели на 24 март всички кораби, които е предстояло да потеглят в същата посока, за да се избегне блокирането им на входа на Суецкия канал.