Вижте съветите на д-р Георги Миндов, председател на Организацията на общопрактикуващите лекари в София

Д-р Георги Миндов е общопрактикуващ лекар и председател на Организацията на общопрактикуващите в София. За рисковете от дехидратация по време на боледуване и как хората, които са на домашно лечение, могат да поддържат електролитния си баланс, разказва специалиста в интервю за Nova.bg.

Както показват различни изследвания, при много от болните от COVID-19 е нарушен електролитният баланс. Наблюдавате ли това при Вашите пациенти?

Реално ние нямаме пряк контакт с пациента, докато той е болен, тъй като е под карантина. Когато е с температура, трябва да се погрижим, а това често се неглижира. Фебрилното състояние води до обезводняване, а то пък до температура, говорим за порочен кръг. Рехидратацията е един от ключовите моменти за сваляне на температурата, тя е възможност да се повлияе чисто физиологично, за да не се влоши състоянието, да не се развие пневмония и върху всички патогенетични процеси, които водят до усложненията. Често се пропуска, а тази терапия е изключително важна, както е важно не само да се приемат определените лекарства, но и правилните дози. Аз мога да обуча моите пациенти как да следят това състояние в домашни условия.

Д-р Миндов, как хората, които са на домашно лечение, могат да поддържат електролитния си баланс. Какво трябва да правят?

Да го следят. В организма се натрупват доста токсини и с една по-обилна рехидратираща терапия вредните съставки ще бъдат изхвърлени чрез урината. Ако диурезата е недостатъчна, се повишава токсичният риск, дисбалансът може да доведе до влошаване на състоянието извън инфекциозния агент. Поддържането на електролитния баланс трябва да бъде включено в основната терапия. Рехидратиращата терапия трябва задължително да бъде включена като трети основен стълб. Навлязоха достатъчно подобни препарати, които са достъпни и евтини. Просто се изпускат. Затова трябва да се говори.

Кои са най-честите симптоми на Вашите пациенти, заразени с вируса SARS-CoV-2?

Различни са. От обикновено силно главоболие до лека кашлица, задух, постоянна висока температура, обезводняване, разстройство, силна отпадналост. Това са най-честите, но като цяло е много индивидуално. Има и, да ги наречем, лошо прогностични симптоми – като температурата, поддържана няколко дни, която се сваля с антипиретици, но след това отново се вдига и това означава, че най-вероятно се развива пневмония. В тези случаи, които не са толкова чести, се налага и болнично лечение. И до този момент нямаме ръководство за лечение на COVID-19 в домашни условия. Експертните съвети можеха да го подготвят. Аз давам едно американско ръководство, но не е нашенско. Говорим за обикновена терапия, рехидратираща, витамини, хранителни добавки без фирмените наименования. Нищо не пречеше експертите да го подготвят и разпространят и да го актуализират. Все пак, става дума за непозната болест, която в нашите учебници не съществува и е малко по-специфично. И епидемиологията, и протичането, и заразността са по-специфични. С много неща се сблъскваме за първи път. Не може да обвиняват личните лекари, че не си вършат работата, а да не са им казали какво да правят.

Какво препоръчвате на хората, които се лекуват вкъщи? Какво трябва да знаят?

Първо трябва да се прецени общото състояние на организма, затова е важно и да се консултират на първо време с лекар. Но, това което трябва да следят е езика - той трябва да е мокър, все едно е бил във вода. Ако е сух, напукан, бял, това означава, че имаме недостиг на течности. Причината може да е различна, но налага рехидратираща терапия. Много са медикаментите на пазара, но най-вече е нужно да се пият течности под всякаква форма включително и готови, като например, „Стоперол Хидра“ или електролитен разтвор, който може да си направят сами, защото тези хора често не могат да излязат от дома си. Хидратацията помага и поддържа физиологичните нива на всички електролити и цялостната обмяна на организма. Набляга се на антибиотиците, но не бива, защото в някои случаи те имат обратно въздействие. Когато има фебрилно състояние, а то е при 100% в случаите на пневмония, освен всички неща, които се дават, трябва да се набляга и на рехидратиращата терапия. Не бива да се изпуска. Даваме антибиотик и пробиотик, а при фебрилно състояние освен антипиретик трябва да се даде и електролитен продукт като „Стоперол Хидра“, например.

Каква е ролята на общопрактикуващите лекари в битката с COVID-19 в момента?

Ролята на общопрактикуващите лекари е свързана с грижите за хората, останали на домашно лечение, под наблюдение и тези за първична диагностика. Много хора идват на прегледи, а още повече се лекуват вкъщи, назначава им се терапия, следи се състоянието им. Поддържаме постоянно връзка с тези пациенти, защото дори и телефонната консултация изисква квалификация. Не може да вземем един стандартен служител от кол център, който да свърши нашата работа. Пациентът трябва да мине през лекар. При това най-добре да е лекарят, запознат с неговото състояние, заболяванията му, рисковите фактори, условията на живот и дори с икономическото му състояние, за да знае какви лекарства може да си позволи. А ние най-добре познаваме пациента. В този смисъл общопрактикуващите имат основна роля в битката, защото 95% от заболелите с COVID-19 с леко, средно и не много тежко протичане на болестта остават в домовете си. Ние носим отговорност, лекуваме ги и основната ни цел е да не влизат в болница. Това е и ролята ни – да спрем потока към болниците.