Дветете европейски държави отчитат огромен брой заразени на ден

Въпреки че регистрира рекордна смъртност и заболеваемост от коронавирус, Унгария  стана страната в ЕС с най-голям дял ваксинирани срещу COVID-19. Страната си спечели добра репутация по отношение на ваксините, превърна се в лидер в евроблока по брой разпределени дози на глава от населението, но като че ли не е в състояние да облекчи третата вълна  и това доведе до рекордни нови случаи, както и до висока смъртност. 

"За съжаление британският вариант на вуриса се разпространява много бързо и ретата вълна продължава да набира скорост. Очкава се страната да достигне пика на заразени следащата седмица". Това заяви в ефира на "Събуди се", живеещата в Будапеща Ваня Которова. 

Огнище на COVID-19 в Централна Европа (ВИДЕО)

На този фон в Чехия беше открит нов щам на коронавируса. Той беше идентифициран в югоизточната част на страната. Според лекарите тази мутация не е по-опасна от останалите, но въпреки това епидемичната обстановка остава една от най-трудните в Европейския съюз. 

"Ситуацията в Чехия е сериозна. Имаме около 6 хиляди заразени болни на ден", заяви Мария Степанкова. По думите й и в страната има липса на ваксини и към момента няма възможност за избор на медикамент. 

Подробностите гледайте във видеото.