Какво показват тези апарати?

Случващото се през последната една година показа на обществата и хората колко малко всъщност знаят за грижата и опазването на здравето.

Механизмите на предаване на зарази, правилата за отлична хигиена, следенето на различни физически показали като сатурация – всичко това едва преди година беше абсолютно ново за повечето хора. Сега, година по-късно, и болестта, и мерките са много по-добре познати. Хората вече знаят да се пазят, знаят и за кои важни симптоми и сигнали на тялото си трябва да следят.

Освен повишената температура, се наложи и следенето на сатурацията - нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2), както и пулсът. Това става благодарение на пулсовите оксиметри.

Какво показват пулсовите оксиметри и защо са важни: 

Снимка: MyKi

Те измерват насищането с кислород на клетките. Ако това насищане спадне под 92%, може да става дума за развиваща се пневмония или друго белодробно заболяване и е редно да се направи консултация с лекар. До ниска сатурация могат да доведат и други заболявания като астма, бронхит, пневмоторакс и т.н.

Ето защо е истински важно хората да могат редовно и акуратно да следят нивото на сатурацията си дори в домашни условия чрез пулсов оксиметър. Както и при апаратите за кръвно налягане и термометрите, качеството на данните от пулсовия оксиметър зависят от качеството на самия уред.

Ето на какви условия трябва да отговоря един качествен апарат за измерване на сатурация:

 - Да притежава сертификат за успешно преминати медицински тестове и свидетелство за качество от страна на съответните организации. Такива са например сертификацията CE в Европейския Съюз и FDA сертификацията, издавана от американските власти.

- Да е лесен за употреба в домашни условия, но и толкова надежден, че да може да се ползва в медицински заведения.

- Да предоставя архивна информация за измерените пулс и сатурация в предишни дни – изключително важен фактор, когато искаме да следим тенденция на развитие в стойностите и евентуални промени, които могат да бъдат сигнал за нуждата от консултация със специалист.

Снимка: MyKi

Един от пулсовите оксиметри с такива характеристики е MyKi Oximeter, който разполага както с CE, така и с FDA сертификация, гарантиращи високото му качество. Устройството е изключително удобно за проследяване на сърдечната честота и интензивността на пулса, като така позволява на използващите го лесно да следят здравословното си състояние дори от вкъщи.

MyKi Oximeter осигурява съхранение на данни до 14 дни от времето, в което са записани и се свързва чрез Bluetooth с безплатно приложение – MyKi Oxi (достъпно за Android и iOS), където могат да се следят показалите от направените измервания. Именно там се съхраняват и всички данни, като така лесно можете да следите за тревожни тенденции в нивата на сатурацията при вас, както и при ваш близък от разстояние – фактор, който може да се окаже ключов, ако сте под карантина, например, или избягвате физически контакти в сегашната ситуация. Запаметените данни от своя страна могат лесно да бъдат споделени с личен или лекуващ лекар за допълнителен анализ.

Измерването с MyKi Oximeter е много лесно – след като изтеглите приложението на телефона си, трябва да поставите апарата на пръста си, като е задължително ръцете ви да са сухи. Само след минута данните ще се изпишат на дисплея и вие ще имате по-ясна картина на здравословното ви състояние в момента. Сега MyKi Oximeter е на специална, намалена цена.

Следенето на здравните показали е важно не само по време на самото заболяване, но и по принцип – за профилактика и внимание към здравето ежедневно. Понякога леки промени именно в показатели като пулс, сатурация, температура са индикация за започващо заболяване. Винаги се консултирайте с лекар, когато засечете промяна в тези данни.