Първият етап от ремонта започва в събота и трябва да приключи през април догодина

Емблематичният трамвай номер 5 в София ще бъде заместен от автобуси. Причината – начало на дълго чакан ремонт по най-натоварената линия в столицата. Реконструкцията започва в събота и ще продължи две години.

Над 50 000 души се качват на трамвай номер 5 всеки ден. Александър ежедневно е начело на мотрисата. За него трасето е амортизирано до такава степен, че вече е опасно.

„Линията е с много дупки и трамваите подскачат. Карането по разписание е трудно за изпълнение”, казва ватманът Александър Джигалов.

Първият етап от ремонта започва в събота и трябва да приключи през април догодина. На мястото на мотрисите по трасето ще се движат 17 автобуса.

„Със сигурност автобусите ще са малко по-неудобни на хората от самия трамвай, но е за хубаво”, обясни зам.кметът на София инж. Ангел Джоргов.

Новината, че ще трябва да пътуват в останалия трафик в участъци без бус ленти, предизвика разнообразни реакции сред софиянци.

Вторият етап на ремонта ще започне от спирката до Съдебната палата и ще приключи на площад „Македония”. Той също ще продължи около една година.

След края му от общината обещават, че шумът от трамвай номер 5 ще е едва осезаем. Ще се монтират специални подложки, които „обират” вибрацията от всяка мотриса. По спирките ще има и камери за видеонаблюдение.

За Александър обаче най-важното е, че ще върши работата си спокойно по безопасно трасе без дупки.

Повече по темата гледайте във видеото