В Англия отвориха пъбовете и фризьорските салони

Европа плахо се опитва да започне завръщане към нормалния живот. Редица страни разхлабват от днес част от ограниченията, заради коронавируса. Не така обаче изглеждат нещата в Германия, където ново затваряне става все по-вероятно. Това е момент, който много хора в Англия очакваха с нетърпение от месеци насам. От днес започва поетапно излизане от локдауна и някои от ограниченията, въведени заради коронавируса, вече са вдигнати. Най-нетърпеливите си бяха записали час при фризьор още след полунощ, а пред магазините за дрехи и обувки се извиха дълги опашки.

Англия разхлабва частично мерките от днес

"Имах запазен час за началото на януари, но естествено отпадна, защото влязохме в новия локдаун", споделя Лизета Листър. 

"Бяхме решили да изчакаме малко преди да започнем да пием, но не можахме да издържим", заяви Рамзи.

"Това е свобода! Да можем да отидем в пъба отново! Толкова е приятно, че сме тук с приятелите… Почти се връщаме към нормалния живот", радостен в Дилан. 

В Шотландия ще получават по два теста за COVID-19 седмично

Освен терасите на заведенията, магазините и фризьорските салони, англичаните могат от днес да ходят и в спа комплекси, спортни зали, библиотеки, басейни.

След като беше в сила в продължение на 188 дни, режимът на извънредно положение в Чехия престана да действа от днес и в страната започва поетапното премахване на ограничителните мерки. Възобновяват се присъствените занятия в началните училища, а в детските градини се връщат горните групи.

"Разбира се, че сме много щастливи от връщането в училище. Дъщеря ми много искаше и мисля, че ще им е от полза. Имаме и по-голяма дъщеря, която все още си е вкъщи и се моли да се върне на училище по-скоро", разказва Кристина Франова.

Стотици германци поискаха по-стриктни правила за борбата с COVID-19

Два пъти седмично децата ще бъдат подлагани на тестове за коронавирус. От днес отварят и много магазини за стоки, които не са от първа необходимост. Отварят врати зоопарковете и ботаническите градини.

След 11-дневен локдаун в Словения се разхлабват мерките, отменя се шестмесечният полицейски час, отварят училища и магазини. От днес отварят магазините и във втория най-голям град в Гърция – Солун.

Не така обаче изглеждат нещата в Германия, където се засилват призивите за ново затягане на мерките. Разпространението на коронавируса в страната за последните седем дни достига 136,4 на 100 000 души, което надхвърля равнището за ново засилване на ограниченията. А канцлерът Ангела Меркел се обяви за кратко затваряне в цяла Германия.