150 са одобрените проекти в страната, очаква се да бъдат финансирани още 120

С помощ от образователното министерство, няколко учебни предмета могат да се комбинират в един час.

Наш ученик ще учи с пълна стипендия в Харвард

Стар таван се превръща в модерна лаборатория - това е сбъднатата мечта на шуменското училище „Сава Доброплодни“. А сега вече е място за СТЕМ обучение. Съкращението означава прилагане на теорията на практика, с помощта на най-модерните технологии.

„Идеята е не да даваме суха теория като познания, а учениците да достигнат до познанието сами, след като направят нещо с ръцете си”, пояснява преподавателят Ангел Ангелов.

Задачите имат и доста практически приложения. Така Валентин, който знае много за пчелите покрай своя чичо, решава да се справи с един от проблемите около кошерите.

„Хрумна ми идеята да направим климатична система с цел запазване на пчелите”, разказва той.

Обект на интерес обаче са не само живите същества. Учениците не спират да творят и да усъвършенстват всичко около себе си – като автоматизираната машина за хранене на домашни любимци от разстояние, например.

РЕАЛИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ: Безплатен университет и платен стаж за 6000 студенти (ВИДЕО)

Първоначалният план е СТЕМ центърът да се ползва само от учениците от 5 до 12 клас, но ще бъде посещаван и от най-малките от началния етап. А всичко научено трябва да бъде прилагано и извън класните стаи.

„В последните години се забелязва как и Министерството на образованието работи в тази посока – за приложение на знанията в живота. Това трябва да ни е първата и основна цел”, казва директорът на СУ „Сава Доброплодни” Албена Иванова-Неделчева.

Технологичната лаборатория на върха на шуменското училище ще бъде на разположение на близо 1400 деца. А съвсем скоро там трябва да ги посрещат и хуманоидни роботи, които ще са най-новите обитатели на центъра.

Следващата седмица ще ви покажем пример за модерно обучение от Своге. 150 са одобрените подобни проекти в страната, очаква се да бъдат финансирани още 120. 

Повече по темата гледайте във видеото.