Главните роли в лентата са поверени на Марион Котиар, Адам Драйвър и Симон Хелберг

Организаторите на Международния кинофестивал в Кан обещават да намалят отрицателното въздействие на големия форум на световното кино върху околната среда, става видно от разпространеното от тях съобщение.

Шейсет процента от използваните на кинофеста автомобили ще бъдат с хибридни или електрически двигатели. Обемът на разпечатаните документи, разпространявани на хартиени носители, ще бъде съкратен двойно. Ще бъдат преразгледани и списъците за изпращане в страната на подобна книжна документация. Отменено е използването на пластмасови бутилки с вода. Преди епидемията по време на кинофеста през 2019 година бяха раздадени 22 хиляди пластмасови бутилки с вода.

С цел защита на екологията е било решено да бъде намалено теглото на знаменития червен килим, който покрива стъпалата на Двореца на конгресите в Кан. Той се изготвя изцяло от материали, получени при повторната преработка на пластмаси и подлежи на рециклиране.

Колкото до различните отпадъци, организаторите съобщиха, че са постигнали преработка или използването за получаване на енергия на 99 процента от събираните 250 тона боклук по време на кинофестивала.

КИНОФЕСТИВАЛЪТ В КАН: Спайк Лий ще бъде председател на журито

Тази година от всеки участник в кинофорума ще бъдат вземани по 20 евро като мярка за компенсация. Тя трябва да възмезди вредите, нанесени на околната среда от неговото движение по транспортните връзки на Кан и пребиваването му в града. Решение в какви конкретни екопрограми ще бъдат насочени събраните средства ще бъде взето допълнително.

През месец януари организаторите на кинофеста съобщиха, че той е отложен от пролетта за лятото на тази година заради епидемиологичната обстановка във Франция. Планирано е той да се проведе от 6 до 17 юли.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.