Влакчетата вече ще се движат до „Горна баня”

Нов участък от столичното метро започна работа от днес. Той беше открит тържествено малко преди обяд. Участъкът е дълъг 4 километра и свързва кварталите „Красно село“ и „Горна Баня“. Изградените станции между тях са 4 на брой. Очаква се, поне в началото, те да бъдат използвани от около 30 000 души на ден, като още днес пътникопотокът през станция „Мизия/Нов български университет“, беше интензивен. Общата дължина на софийското метро вече е 52 километра.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Катерина и семейството й живеят в „Овча купел“. Разказва, че от тук трудно се стига до центъра на София.

„Отиване и връщане до централната част отнема 2 часа. Времето, което ще спестявам, ще отделям на детето си“, каза жената.

 

Кога метрото ще стига до кв. „Витоша” и Симеоновския лифт

Днес от обяд до полунощ всички, които ползват метрото в новия участък, могат да пътуват безплатно.

„Нови 50 000 души дневно могат да използват най-екологичния и най-бързия градски транспорт”, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

 „Надявам се много хора да го ползват, защото ако се инвестират милиони в строителство на метро, а хората се возят с автомобили, ние не постигаме абсолютно нищо“, каза Борис Бонев, независим общински съветник.

За финансирането на участъка са използвани и държавни, и европейски пари.

„Специално за този участък преди 4 години аз поех отговорност и сложих подписа си, без да има осигурено европейско финансиране“, каза Фандъкова.

От „Метрополитен“ обясниха, че влаковете по новата отсечка ще се движат автоматично с натискането на бутон. При последната станция от новия участък в квартал „Горна баня“ е изградена връзка с националната жп мрежа.