ВМРО на протест заради промените в Изборния кодекс, готови са на гражданско неподчинение

"Към "Има такъв народ" бяха насочени огромни очаквания, но времето ще покаже дали отказът да направят правителство е правилен ход", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

Президентът обяви кога връчва мандата на „Има такъв народ”

Той подчерта, че политическата криза е в рамките на предвиденото от Конституцията, а друг е въпросът дали не можеше да се случи нещо друго, нещо по-добро.

ДПС няма да подкрепи правителство на БСП (ВИДЕО)

Според него проблемът на "Има такън напрод" бе, че трябваше да се съгласят на определени политики, като подкрепа би могла да дойде от ДПС или БСП, а партията на Слави Трифонов очевидно не искат подкрепа от тях.

Професорът вярва, че избирателите на новата партия няма да възприемат отказа от съставяне на правителство еднозначно. 

Какъв ще бъде ефектът от новите изборни правила

"Вотът бе срещу статуквото, в една своя част той бе ориентиран към "Има такъв народ", защото нямаше друга алтернатива", категоричен бе експертът.

За него, след връщането на втория мандат, президентът ще обмисли още веднъж съображенията "за" и "против" и ще реши на кого да даде трети мандат.

Той допълни, че държавният глава е казал, че няма да бъде архитект на нов кабинет, а се придържа към своите конституционни правомощия.

Трифонов: Ако съставим кабинет, той ще е зависим от тези, срещу които се борим (ВИДЕО)

"Служебният кабинет не е мечта на Румен Радев, а аз не бих приел да съм премиер на служебно правителство", заяви проф. Александър Маринов  и заключи, че Румен Радев не е настроен реваншистки.

Професорът изрази и надеждата, че решението за нова ЦИК е добро.

В предаването Александър Сиди от ВМРО заяви, че патриотите са скандализирани от новото мнозинствно, което подпомага Ердоган с приетите промени в Изборния кодекс. Поради тази причина се организира протест пред Народното събрание.

"Това мнозинство е реваншистко. Новото Народно събрание в момента приема само решения, които са близки до националното предателство. Готови сме на гражданско неподчинение, затваряне на граници и пътища. Не можем да приемем хора от Турция, които не знаят български език, да имат глас за решаване на проблемите в България", категоричен бе Сиди.

Той заяви още, че промени в ЦИК няколко седмици преди нови избори ще се отрази негативно на изборния процес. А българските граждани са пратили новите партии, за да им решат проблемите, а те решават собствените си.

Александър Сиди определи като дискриминация към възрастните избиратели приемането на изцяло машинно гласуване, без де се остави възможност за гласуване с хартиени бюлетини.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.