За вярата, която може да докосва душите ни и за мисията да помагаш на хората в нужда

В деня на Възкресението в "Неделята на NOVA"  - разказ за общото между религията и медицината. Тези на пръв поглед взаимоизключващи се понятия са неизменна част от живота на отец Марио Йонов - първият болничен свещеник у нас.

Да вдъхваш вяра на обезверените, да носиш светлина на онези, които са привикнали с тъмнината, да спасиш давещия се и да нахраниш гладния. Това е приел като своя мисия отец Марио Йонов.

„Аз съм на малко повече от 50 години, но последните двайсет и няколко съм посветил на много тежко болни и умиращи хора и това много ме състари”, споделя той. Отец Марио е един от малкото болнични свещеници в България – длъжност, открита през 2002г.  и закрита 5 години по-късно.

„ Беше в „Александровска” болница. „Александровска болница” е един комплекс от много клиники – на територията на всички тези клиники аз бях назначен като болничен свещеник на 24-часово разположение”, разказва той.  Докато работи като болничен свещеник, отец Йонов среща много хора по пътя си. Хора с истории, които оставят следи за цял живот.

„Имаше един, може би най-важнияр случай, който само той да се опише, напълно се разбира смисъла на мисията на болничния свещеник.  Просто чакаха за трансплантация един починал младеж, но близките му, те не бяха сигурни.  И понеже с проф. Чирков се познавахме и това беше една от клиниките, в които ме приемаха най-добре, той ме помоли просто да се помоля с хората, защото имаше пациенти, които чакаха, а там времето цъка, всичко е много спешно. И аз им казах: „Вие имате най-близката и духовна връзка с вашия син. Аз не искам да ви казвам дали да се съгласите или не – нека да се помолим. И се опитайте да чуете какво той би ви казал”. И просто в няколко изречения започна молитвата и бащата се срина на един диван и каза: „Искам да виждам, че синът ми живее в други хора и е дарил живот на други хора. И да знам, че част от него е в други хора” и така се позволи трансплантацията. Това беше един голям отговор има ли смисъл длъжността болничен свещеник”, сподели отец Марио.

Не всеки обаче смята, че отговорът на този въпрос е толкова категоричен.

„ С един приятел психиатър бяхме на посещение в старчески дом при един свещеник – Янко Димов, и той каза: „Това, което искате да правите и го правите, изпреварва историята с поне 50 години, никой няма да ви разбере” и точно така стана, просто хората не разбраха какво се случва”, разказва още отецът.

Въпреки неразбирането и скептицизма, отец Йонов не спира да търси пресечната точка между медицината и религията. 

Подробности гледайте във видеото.

Репортер: Николай Беремлийски