Имунизацията с РНК ваксини в „зелените коридори” ще продължи до 9-и май

България получи рекордно количество ваксини. Днес пристигнаха 273 780 дози от препарата срещу COVID-19 на Pfizer. Те ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Увеличените доставки дадоха възможност да започне масовата имунизация с препарата на Pfizer и в т.нар. „зелени коридори”. Това ще продължи до 9 май. 

„Ако имаме достатъчно количество ваксини, което да обезпечи ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „зелените коридори” могат да бъдат удължени”, обясни здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. 

ЕМА започна оценка на нова ваксина за деца от 12 до 15 г.

Според него е напълно реалистично имунизационният процес да се ускори още повече и дневно да се поставят по около 30 000 дози.

„Ние достигнахме и до 27 000. Може и повече - 50 000 на ден. Важно е да осигурим достатъчно количества за личните лекари”, добави проф. Ангелов.

Най-голям е интересът към „зелените коридори” в по-големите градове. Здравните власти отчитат още, че едва около 15% от хората, отишли да се имунизират, избират ваксината на AstraZeneca.

Нова доставка от ваксината на Pfizer се очаква следващата седмица. 

 

Междувременно премиерът в оставка обяви, че страната ни е излязла от списъка на високорисковите държави.

Борисов: Можем да кажем с чест, че сме приключили третата вълна (ВИДЕО)

„Можем с чест да кажем, че сме приключили третата вълна  с намаляването на заболелите и в същото време, когато институтът „Роберт Кох” ни вади от рисковата група. Мисля, че може да оставим фактите да говорят, а коментаторите каквото искат”, заяви Борисов.

В доклада на института „Роберт Кох” се посочва, че България е зона с повишен риск от инфекция, но вече е извън зоните с висока честота.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК