По време на прехода мигрантите спират за почивка, а телевизионният екип разговаря с тях

Екип на CNN проследи трафик на мигранти между Мексико и Съединените щати. За първи път телевизионен екип проследява цялата процедура - от самото начало до успешния край.

Всичко започва в Мексико. Екипът на CNN наблюдава отдалеч как двама мъже носят самоделна стълба към кола. Това са така наречените пойероси или човешки трафиканти, които помагат на мигранти да пресекат границата и срещу заплащане да влязат на територията на Съединените щати. Колата потегля - малко след това забавя ход. Минута по-късно трима души се насочват към границата.

По време на прехода мигрантите спират за почивка, а телевизионният екип разговаря с тях. 

На подобен поход често потеглят дори и деца. Някои от тях успяват да стигнат до заветната си цел, докато други са заловени от властите и се затварят в държавни приюти. 14-годишно момиче разказва, че е било прекарано от Гватемала.

„Не можехме да издаваме никакъв звук. Единственият въздух идваше от едни мънички прозорчета, които бяха отворени само за кратко. Имах чувството, че ще се задуша”.

„Трафикантите, които докарват хора тук или работят директно за престъпни картели или независимо от тях”, казва още кореспондентът на Си Ен Ен.

Разказват обаче, че и в двата случая е необходимо да си плащат, за да може картелите да им позволят да се придвижват през различните територии.

Двамата мигранти окачват стълбата си на стената. Младият мъж се качва първи. Веднага щом стъпва на краката си – побягва. Следван е от младата жена.

Така желанието на двама души да преминат границата се сбъдна. Отворен обаче остава въпросът какво ги очаква от другата страна.

Репортер: Николай Беремлийски