Става въпрос за крупен бизнесмен, твърдят източници на NOVA

Крупен бизнесмен е вероятният нов собственик на футболен клуб „Левски”, научиха източници на NOVA.

Още вчера Наско Сираков повдигна завесата за евентуалния нов собственик на клуба – той е англичанин и има бизнес в Ню Йорк. А, според източници на NOVA, той разполага с активи на стойност около 40 милиарда долара. Очаква се да инвестира в българския клуб над 100 милиона евро, ако сделката стане факт. А приоритет номер 1 ще бъде строежът на нов стадион.

„Левски” ще има нов собственик (ВИДЕО)

Според клубни легенди на „Левски” имало причини, които превръщали „синия клуб” в „апетитна хапка“ за бизнеса.

„Ние имаме 20-хилядна членска маса - нещо, което малко отбори в Европа имат. А това за един сериозен инвеститор е добра основа за влагане на пари”, коментира Ангел Станков.

„Лошото е, че в България бизнес е много трудна дума за произнасяне. И ако решим да преброим колко са бизнесмените, които могат да инвестират в такъв клуб като „Левски”, ще се броят на пръсти”, коментира Емил Спасов.

Според източници на NOVA евентуалният нов собственик на „Левски” управлява активи за над 40 милиарда долара по целия свят. А това, по думите на легендите на „Левски”, бил белег за високата му репутация.

„Ами каква може да му бъде репутацията? Това са 40 милиарда. Каквото и да кажа, това говори за много висока репутация”, коментира още Ангел Станков.

„Инвеститори в български футболен клуб, без значение кой е той, могат да дойдат от страни, които имат сериозен бизнес и сериозни инвестиции. Това не е тайна, това са Америка, Китай. Така, както е в Англия и цял свят”, смята Емил Спасов.

В средата на миналата година акциите на „Левски” бяха джиросани на името на Наско Сираков. От тогава досега тимът опитва да погаси задължения за над 20 милиона лева.

„Не е тайна, че доста от футболистите и самият клуб, визирам служителите, не взимат заплата от месеци. Парите, които се плащат, тежат като Дамоклиев камък над главите на футболния клуб”, заяви Емил Спасов.

А това доведе до прецедент – фенове да инвестират в клуба със собствени средства.

„И това показва, че клубът е обичан, че клубът е уважаван от хората, които държат на него”, коментира Ангел Станков.

Очаква се новият собственик на „Левски” да бъде обявен най-късно до 10 дни.