Година по-късно старата сграда все още не е съборена

И в този Ден на детето - България продължава да е една от малкото страни без детска болница. След години обещания и повече от една година, след като държавата подписа договор за изграждане на национална педиатрия, проектът е спрял.

Събарят сградата на бъдещата детска болница, ще строят нова

Родителите на деца със сложни диагнози обикалят по двайсетина клиники, за да установят диагнозата им. Педиатрите ни намаляват и остаряват, а на места не достига и техника. За това и лекари, и родители настояват за спешното изграждане на съвременна многопрофилна детска болница у нас.

След няколко протеста и много преговори, държавата сключи договор за строителството на нова детска болница на стойност над 77 милиона. А в края на май миналата година тогавашният премиер Бойко Борисов нареди 40-годишната сграда, предвидена за педиатрична болница, да се събори, а на нейно място да се построи нова и отговаряща на стандартите сграда. Година по-късно сградата продължава да е там, а нищо от обещанията не се е случило, твърди д-р Таня Андреева.

КАЗУСЪТ С ДЕТСКАТА БОЛНИЦА: Има ли повод за недоволство?(ОБЗОР)

„Нищо от това не се случи. Още по-лошо, няма никакво намерение от страна на държавата този стар изоставен строеж да бъде съборен”, твърди тя.

Освен, че няма намерения за разрушаване на сградата, на дневен ред все още е и старият договор, в който е заложено, че фирмата изпълнител трябва да направи реконструкция, а не нов строеж, твърди още д-р Андреева.

„Този позорен договор е гавра със здравето на българските деца, договор за реконструкция на изоставен преди 40 години строеж. Това е срам”, смята медикът.

Румен Радев: Трябва да изградим съвременна детска болница (ВИДЕО)

"Помощ за изграждането на детска болница у нас е предлагана няколко пъти от израелската фондация, която е помогнала за изграждането на над 90 подобни болница в света", твърди психологът Христо Монов.

„Лично аз съм давал на двама министър-председатели и един президент тази идея. Нека се засрамят и поемат тази протегната ръка, има над 90 такива проекта в много страни, хората ще ни дадат документацията”, заяви той.

От здравното министерство отказаха да отговорят на въпроса до къде е стигнал строежът на болницата. Педиатри и архитекти обаче отново са готови на протест и настояват изграждането на болницата да влезе в Плана за устойчивост и развитие на България.

Репортер: Михаела Карабельова

Подробности гледайте във видеото.