Заключението е на вещите лица, изготвили автотехническата експертиза

Кристиан Николов - подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков, се е движил с близо 100 километра в час при сблъсъка. Вероятността да е заспал зад волана преди катастрофата е нищожна. Заключението е на вещите лица, изготвили ключовата автотехническа експертиза.

Менков: Николов е употребил наркотици и е осъзнавал какво може да се случи

99 километра в час е най-вероятната скорост, с която джипът на Кристиан Николов се е врязал в спрелия на светофар автомобил на Милен Цветков. Заключението на експертите е след няколко различни анализа.

„Няма данни за опит да спре. Подсъдимият преди това е ускорявал около 250-280 метра и последните, около 18-17 м, са при равномерно движение”, посочи автотехническият експерт Станимир Карапетков.

Вещите лица са на мнение, че вероятността Кристиан да е заспал зад волана преди сблъсъка е минимална. Такава версия се появи след показанията основния свидетел на защитата – Георги, който е син на вече бившия депутат Лъчезар Иванов.

„При унасяне и заспиване автомобилът се отклонява бавно наляво или надясно. Последните 17 метра имаме равномерно движение, но то е едва за 0.6 секунди. Надали свидетелят може да усвои и да оцени поведението на водача”, добави Карапетков.

Излезе експертизата за наркотиците по делото "Милен Цветков"

Експертите са категорични – силният удар е причинил смъртта на Милен Цветков.

„Имаме разкъсване на аортата на две места. Едното е пълно, а другото - частично. Пълното е достатъчно смъртта да е неизбежна”, коментира автотехническият експерт.

Защитата на Николов и на семейството на Цветков влязоха в задочен спор за експертизата, според която Кристиан е бил под влияние на три вида наркотици.

„Изложението на тези експерти беше изключително впечатляващо в съдебната зала. Което практически разруши версията, че той не е знаел, че в организма му има наркотици. Обвинението е за наличие на евентуален умисъл. Това означава, че е осъзнал какво прави. Нашата теза е, че той е допускал, че е възможно да се случи поради точно тези причини”, коментира адвокатът на семейството на Милен Цветков Менко Менков.

„Тези въпроси, свързани с форма на умисъл, днес слушах колегата Менков в Нова телевизия, с доказателствата, каква била позицията на защитата – това са коментари, които трябва да се правят в залата, а не в телевизионни предавания сутрин”, каза от своя страна адвокатът на Кристиан Николов - Константин Симеонов.

Свидетел: Кристиан Николов беше задрямал секунди преди катастрофата с Милен Цветков

Адвокатите на подсъдимия възразиха и срещу експертността на едно от вещите лица, установили наличието на наркотици.

„Той даде заключение от медицински характер, а няма такова образование, той е химик”, допълни Симеонов.

Делото беше отложено за 23-и август. Тогава се очаква да бъдат изслушани вещи лица по изготвена ключова психиатрична експертиза.