Адвокатите посочиха, че веднага ще обжалват присъдата

Гръцки съд осъди днес на десет години затвор четирима млади афганистанци - кандидати за убежище, за пожарите, унищожили лагера Мория на остров Лесбос през септември 2020 г., който тогава бе най-големият лагер за мигранти в Европа, предаде АФП.

Адвокатите на защитата заявиха, че съдът на остров Хиос е признал четиримата за виновни за умишлен пожар. Адвокатите посочиха пред АФП, че веднага ще обжалват присъдата.

В лагера Мория, създаден през 2013 г. в пика на мигрантската криза, живееха над 10 000 мигранти преди той да бъде унищожен напълно в резултат на два пожара на 8 и 9 септември 2020 г., при които нямаше жертви.

Други двама афганистанци, непълнолетни по онова време, бяха осъдени през март на пет години затвор от съд на остров Лесбос, който ги ризна за виновни, че са били сред подпалвачите на пожара.

Нито една медия не бе допусната да присъства в съдебната зала вчера и днес заради предпазните мерки във връзка с коронавируса.

Осъдиха двама непълнолетни афганистанци за пожара в бежанския лагер на Лесбос

Адвокатите на афганистанците заявиха, че подсъдимите не са получили право на справедлив процес. Те твърдят, че трима от подсъдимите са имали документи, доказващи, че са били на възраст под 18 години в момента на арестуването им, но не са били признати за непълнолетни от гръцката държава.

Процесът се основаваше в голяма степен на свидетелство на друг афганистанец, кандидат за убежище, който бе иденифицирал шестимата като извършители на палежите.

Този ключов свидетел не присъстваше в съдебната зала в петък, както и по време на процеса срещу двамата непълнолетни афганистанци на остров Лесбос през март, тъй като не е могъл да бъде локализиран, според защитата.

Пожар унищожи най-големия бежански лагер на остров Лесбос

Обвиняемите твърдяха, че са били взети на прицел от този свидетел, принадлежащ към етническата група пущун и практикуващ сутински ислям, тъй като те принадлежали към хазара - шиитско малцинство, често преследвано в Афганистан.

Другите свидетели на обвинението бяха полицаи, пожарникари, представители на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и на неправителствени организации, работещи в лагера. 

Източник: БТА