Финалният мач продължи 4 часа и 11 минути

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович спечели 19-ия си трофей от Големия шлем, след като триумфира с обрат от 0:2 до 3:2 срещу Стефанос Циципас. Финалният двубой продължи 4 часа и 11 минути. 

СНИМКИ ОТ МАЧА И НАГРАЖДАВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Джокович стана вторият тенисист, който има по две титли от всеки един турнир от Големия шлем. 


„Благодаря на всички, независимо кого от двамата подкрепяха. Невероятно беше усещането да играеш пред толкова зрители. Започвам с благодарности към хората от моя екип - треньорът ми и моят физиотерапевт, който свърши огромна работа. Да се върна тук след по-малко от 48 часа беше голямо физическо изпитание. Това беше едно от най-ценните постижения в моята кариера. Ключово беше да вярвам в собствените си сили. Това е сбъдването на една мечта”, сподели Джокович.

„Беше голяма битка. Направих най-доброто, което мога. Просто Новак показа, че е по-добрият в този момент. Разбира се, това беше добро представяне. Моят съперник отново показа колко голям играч е, какъв шампион е. Той може да бъде вдъхновение за всички, с това, което постига и професионализма, който показва”, каза Стефанос Циципас.


​„Беше страхотна седмица. Имах шанса да се радвам на страхотна подкрепа от публиката и най-вече от моя екип, който неотлъчно беше до мен. Надявам се пак да бъда тук”, допълни Циципас.

„Мога да разбера как се чувства Циципас на финал. Това са мачове, от които можеш да научиш много. Въпреки загубата, той ще бъде много по-силен”, каза Джокович.

„Край нас има много хора, които са отговорни за успехите ни. Този, който не е опитал, той не е успял. Публиката направи мачовете незабравими. Тези 48 часа ще ги запомня до края на живота си”, сподели още Новак.

В лицето на Стефанос Гърция има един бъдещ шампион, допълни Джокович.

Френският астронавт Тома Песке, който в момента е в околоземната орбита, се включи на живо, за да поздрави победителя. Той каза, че се надява следващото място, на което се играе тенис, да е Марс.