Здравният министър тества сертификатите на ГКПП "Калотина"

Системата за цифровите COVID-сертификати стартира от 1 юли. До края на днешния ден по всички КПП-та и летища у нас трябва да бъдат раздадени специални четци. Освен това от началото на месеца у нас ще има и нови правила за влизане в страна.

Авиокомпаниите и летищните власти очакват хаос заради COVID-сертификатите

Системата за цифровите сертификати за пътуване на ЕС ще започне да работи от утре. На тях ще има QR кодове именно, чрез които на границите и летищата ще се проверява по-лесно дали пътника има ваксина или дали е преболедувал коронавирус през последните 6 месеца.

Основната идея е работата на служителите да се улесни и да не се стига до опашки. За да види дали има проблем, ден преди да стартира новата система на „Калотина” дойде и здравният министър Стойчо Кацаров.

От утре в страната ще се влиза по нови правила (ЗАПОВЕД)

Още с идването си на границата, здравният министър съобщи. От утре ще има нови правила за влизане в страната. Държавите ще бъдат разделени на червена, оранжева и зелена зона в зависимост от броя на болните от COVID-19, като списъкът със страните в съответните зони ще се обновява всяка седмица, така че да има предвидимост.

Хората, идващи от зелена зона ще влизат в България при най-облекчен режим, на идващите от оранжева зона ще им се правят допълнителни изследвания, а идващите от червена зона няма да бъдат допускани в страната, посочи д-р Кацаров. Списъкът ще се обновява веднъж седмично, на базата на положителните тестове в отделните страни.  

Разчитат електронно зелените европейски сертификати от 1 юли

С новите правила, идва и новата система за цифрови COVID -сертификати. Част от пътуващите днес се разгневиха, че у нас тя все още не работи. За да няма ядосани и системата да заработи,  до края на деня на всички КПП-та и летища у нас ще има четци с инсталиран софтуер, който да разчита QR кодове. 

За да минава проверката по-бързо и да не се стига до дълго чакане, ще са нужни и още хора, казва здравният министър. Въпреки факта, че организацията се прави само няколко часа преди старта на системата, д-р Кацаров. вярва, че хаос няма да има.